Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új helyen a Kossuth-szobor

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy |  2015. szeptember 22. 11:39

A szentendrei MH Altiszti Akadémia parancsnoki épületének aulájában kapott helyet az alakulat felújított Kossuth-szobra.

1596000612

A szobor áthelyezése alkalmából tartott ünnepségén – Bozó Tibor dandártábornok, az alakulat parancsnokának köszöntőjét követően – dr. Hermann Róbert főtanácsos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese mondott beszédet, méltatva Kossuth Lajos életét és munkásságát. Hangsúlyozta: fontos, hogy Kossuthra emlékezzünk, hiszen ő volt az, aki a Batthyány Lajos által megteremtett alapokból tömeghadsereget fejlesztett, így méltán említhetjük a Magyar Honvédség alapítói, a legnagyobb magyar katona- és biztonságpolitikusok között.

1596000706

Dr. Csikány Tamás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Vezetőképző Intézet hadtörténelem, filozófia és kultúrtörténeti tanszékének egyetemi tanára a magyar katonai felsőoktatásról, a Kossuth Lajos Katonai Főiskoláról beszélt. „Tiszteket nem lehet egyik napról a másikra képezni. Ez egy hosszú folyamat eredménye, amely tulajdonképpen a záloga egy-egy hadsereg alkalmazásának. A Kossuth Lajos Katonai Főiskola, majd a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar letéteményese annak, hogy a Magyar Honvédségben olyan tisztek dolgozzanak, akik megállják a helyüket bárhol a világon" – mondta.

1596000707

Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök áldásában azt mondta: „A ma hallgatói előtt is legyen példa az a szakmai múlt, amit ez a szobor megidéz."
„Kutasd a régi dolgokat, amik előtted voltak, gondolj a múlt nemzedékek éveire"- idézte Mózes könyvének szavait.

1596000707

Az ünnepségen részt vettek a laktanyában egykoron működő Kossuth Lajos Katonai Főiskola volt hallgatói és oktatói is.

A rendezvény koszorúzással zárult.

1596000707

Fotó: a szerző felvételei