Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húszéves jubileum

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. március 21. 7:39

Találkozót szerveznek az IFOR megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Szentesen. A rendezvény nyilvános, ötletgazdái dr. Ronkovics József nyugállományú vezérőrnagy, a kontingens egykori parancsnoka és Antal László ezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka.

1596010570

Az IFOR két évtizeddel ezelőtti megalakulására emlékeznek az egykori magyar műszaki kontingens tagjai és vendégeik március 22-én Szentesen. A találkozó délelőtt 9 órakor kezdődik a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban. Az akkori katonai és politikai helyzetet dr. Deák János nyugállományú vezérezredes, volt vezérkari főnök elemzi, majd a magyar részvétel hadtudományi jelentőségéről dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke tart előadást. Az IFOR feladatairól, tevékenységéről John Moor- Bick nyugállományú vezérőrnagy tart tájékoztatót, végül dr. Ronkovics József nyugállományú vezérőrnagy az átalárendelés és a felkészülés feladatait eleveníti majd fel. Az érdeklődőket 13 órától pedig a laktanyai csapatmúzeum megtekintésére invitálják a szervezők.

1596010570

* * *

Az első Magyar Katonai Műszaki Kontingens 1996-ban települt ki Horvátországba, a Bosznia-Hercegovina határához közel lévő Okučaniba. Az alakulat feladata az SFOR-erők mozgásának műszaki biztosítása volt a háború pusztította Bosznia-Hercegovina területén. Több híd, út, vasútvonal helyreállításában vállaltak feladatot, de részt vettek a fontosabb mozgási útvonalak aknamentesítésében is. A kontingens 2004 áprilisában települt vissza hazai területre.

1596010570

Fotó: a szerző felvétele és archív