Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

I. Ferenc József császár teáskészlete a HM HIM-ben

Szöveg: Takács Vivien |  2015. augusztus 20. 10:14

Augusztus 20. alkalmából ünnepi állománygyűlést tartottak Budapesten a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) dísztermében szerdán. Az eseményen átadták a múzeumnak Edward J. Czerniuk dandártábornok hagyatékát.

1595998874

Az ünnepségen dr. Balla Tibor alezredes, a HM HIM Hadtörténeti Kutatóosztály osztályvezetője tartott előadást a császári és királyi Szent István csatahajó szerepéről az első világháborúban. Mint megtudtuk, az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészetének csatahajóját 1915. november közepén állították szolgálatba, és főként a pólai kikötőben (Adriai-tenger) tartózkodott, melyet csak lőgyakorlatok idejére hagyott el. A Szent Istvánt 1918. június 10-én torpedó találat érte, amelynek következtében elsüllyedt, majd az iszapba fúródott.

1595998875

Az előadást követően dr. Horváth Csaba ezredes a HM HIM parancsnokhelyettese a múzeum gyűjteményének gyarapításáért, Edward J. Czerniuk dandártábornok hagyatékának ápolása alkalmából emléktárgyat adományozott Gloria Ann Czerniuk asszonynak, valamint Richard H. Clark nyugállományú ezredesnek.
Edward J. Czerniuk lengyel származású tiszt volt, és az amerikai hadseregben szolgált. Tagja volt a Szövetséges Ellenőrző Bizottság amerikai missziójának, akik a második világháború után itt tevékenykedtek Magyarországon. Czerniuk közreműködött abban is, hogy Salzburgból hazahozzák a Szent Jobbot.

1595998875

A hagyaték részét képezik többek között I. Ferenc József császár teáskészletének egyes darabjai, egy elefántcsont kisplasztika Rudolf trónörökösről, és egy ezüsttál is. A tárgyi emlékeket a múzeum aulájában, egy külön vitrinben lehet majd megtekinteni.

1595998875

Fotó: Galovtsik Gábor