Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is nagyon finom lencsét főztek a székesfehérvári katonák

Szöveg: honvedelem.hu / szekesfehervar.hu |  2019. január 1. 19:42

A régi magyar hagyományok szerint, ha az új év első napján lencsét eszünk, az egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot hoz. A Magyar Honvédség gulyáságyúiban főtt idén is a székesfehérvári közös lencse, hogy szerencsés legyen az évünk.

https://www.szekesfehervar.hu/szerencses-kezdet-iden-is-nagyon-finom-lencset-foztek-a-katonak?fbclid=IwAR2k4lfL11FLM6UvhBypcoQ1KAAIf7WIYN2O93kw3RCCn5ZFX0MTs7mH44A

Január elsején, kedden délután a Magyar Honvédség gulyáságyúiban főtt lencsefőzeléket kínálták kolbásszal és persze forró teával kiegészítve az Alba Plaza előtt. Idén már hatodik alkalommal gondoskodott együtt Székesfehérvár Önkormányzata, a Honvédelmi Minisztérium, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, a Fehérvári Programszervező Kft. és az Alba Plaza arról, hogy szerencsésen induljon 2019 a székesfehérváriaknak – a népszerű programot még a 2013-as Szent István Emlékévben indították útjára.

1599197833

A szerencsehozó lencsét Cser-Palkovics András polgármester, a város alpolgármesterei, valamint a városi és megyei önkormányzat tagjai kínálták.

A város polgármestere köszönetet mondott a katonáknak, hogy ismét nagyon finom lencsét főztek, majd Rácz István főhadnagy, katolikus tábori lelkész mondott asztali áldást és áldotta meg a lencsét.

1599197834

Cser-Palkovics András köszöntötte a szerencsehozó közös lencseevésre érkezőket és kívánt boldog új esztendőt a fehérváriaknak. „Hagyomány már, hogy az új év első napján a szerencsehozó lencsével kívánunk egymásnak, közösségünknek békés boldog új esztendőt. 2013-ban egy szép hagyományt tudtunk elindítani, amit jól jelez, hogy 2019-ben is nagyon sokan eljöttek a közös lencseevésre. Kívánom, hogy legyen sok-sok mosoly, hit, jókedv egész évben, ami nélkül egy várost és egy városi közösséget nem lehet építeni. Ennyi sok kedves emberrel, aki odafigyel a másikra és a városára, a mi közös otthonunkra, Székesfehérvárra, és azt keresi, ami bennünket összeköt, csak építeni lehet" – mondta a város polgármestere.

1599197834

Újévkor a szokások és hiedelmek célja, hogy biztosítsa a következő esztendőre az emberek egészségét, szerencséjét, valamint a bő termést. Az év első napja döntő szerepet játszik abban, hogy milyen szerencsénk lesz az új esztendőben. A már több mint ötezer éve fogyasztott lencsét január elsején, első étkezésként kell elfogyasztani és aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája.

Fotó: Simon Erika (szekesfehervar.hu)