Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén már a hősök napja is kiemelt ünnep

Szöveg: Szűcs László |  2015. január 19. 8:02

„A nemzeti rendezvények szervezése jó kézben van. A Honvédelmi Minisztérium berkein belül felelős, gondos gazdája van a területnek. A 2014-es rendezvényeket biztonságosan, az ünnepek, emléknapok szellemiségének megfelelő méltósággal tudtuk megszervezni” – mondta a honvedelem.hu-nak adott interjúban Kun Szabó István vezérőrnagy, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

1595986237

Féléves, „intenzív időszakon" van túl a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága. Állami, nemzeti és kiemelt ünnepek, fontos évfordulós megemlékezések, valamint a társadalmi szervezetekkel való széles körű együttműködés jellemezte ezt az időszakot.

„Bár a kinevezésemet csak július 1-jén kaptam meg, az államtitkárság alárendeltségében működő Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal munkatársai már június közepétől készültek az első nagyobb rendezvényre, a nándorfehérvári diadal emléknapjára. Nagyon érdekes volt egyszerre szervezetet építeni és közben „gőzerővel szervezni" a július 22-én megtartott rendezvényt. Azaz, katonanyelven fogalmazva, menetből hajtottuk végre ezt a feladatot, de sikerrel" – mondta Kun Szabó István vezérőrnagy.

1595986237

2014-ben egyébként összesen tíz kiemelt programot kellett megvalósítaniuk a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (NRH) munkatársainak. A már említett emléknap mellett augusztusban három rendezvény, a roma holokauszt 70. évfordulója, a 20-ai állami ünnep, valamint 23-án a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja programjainak megszervezése volt a feladatuk. Október 6-án a nemzeti gyásznap számított kiemelt ünnepnek. A november „zsúfolt" volt, hiszen a 4-ei nemzeti gyász emléknapját követően 9-én az NRH rendezte meg Radnóti Miklós emléknapját, majd 25-én a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emléknapján bizonyíthatták tudásukat. Az év utolsó rendezvénysorozata – amely már átnyúlt 2015-re is – a Magyarország karácsonya című program volt december 8. és január 6. között.

1595986237

„Az elmúlt fél évben – tartva a szigorú gazdálkodási szabályokat és azokat az elvárásokat, amelyek a kiemelt fontosságú ünnepekkel kapcsolatban megfogalmazódtak – minden feladatunkat végre tudtuk hajtani. Úgy vélem, a nemzeti rendezvények szervezése jó kézben van. A Honvédelmi Minisztérium berkein belül felelős, gondos gazdája van a területnek. A 2014-es rendezvényeket biztonságosan, az ünnepek, emléknapok szellemiségének megfelelő méltósággal tudtuk megszervezni" – hangsúlyozta Kun Szabó István.

1595986238

A vezérőrnagy elmondta azt is, hogy az államtitkárság feladatrendszerének második pillére – az NRH felügyelete mellett – a honvédelmi tárca széles körű társadalmi kapcsolatainak koordinálása. Felügyeletükbe tartozik a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, amely 2014-ben több nagyszabású rendezvényt is szervezett – leginkább az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából. Ezek közül is kiemelkedett decemberben az Osztrák−Magyar Monarchia csapatainak győzelmével végződött limanovai csata jubileuma alkalmából rendezett kétnapos megemlékezés Lengyelországban.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) tavalyi tevékenységei közül Kun Szabó vezérőrnagy kiemelte a felújított Lajta Monitor Múzeumhajó augusztusi átadását a Parlament előtti Duna-szakaszon, amely azóta is a fővárosba látogató turisták egyik kedvenc célpontja.

1595986238

„A tábori lelkészi szolgálat tavaly ünnepelte újbóli megalakulásának huszadik évfordulóját, ezt mind a katolikus, mind a református tábori püspökségnél, mind pedig a tábori rabbinátusnál nívós rendezvényekkel ünnepeltük. A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium életében pedig a névfelvétel a legemlékezetesebb történés az elmúlt évből" – mondta a vezérőrnagy, aki szerint az elmúlt esztendőben Hende Csaba honvédelmi miniszter és Ferenc pápa találkozója volt a legfontosabb olyan esemény, amelynek szervezésében és megvalósításában komoly érdemei voltak az államtitkárság alárendeltségében működő szervezetek munkatársainak.

1595986238

A 2015-ös feladatokkal kapcsolatban Kun Szabó István vezérőrnagy kiemelte, a nemzeti ünnepekkel kapcsolatos programjavaslatait az államtitkárság már beterjesztette a kormány elé.

„A korábbi évekhez képest jelentős változás, hogy a honvédelmi miniszter javaslatára a kormányhatározat a kiemelt fontosságú ünnepek közé sorolja a hősök napját, azaz május utolsó vasárnapját" – mondta a tábornok, hozzátéve: idén a honvédelmi miniszter ugyancsak kiemelt fontosságúnak minősítette január 22-ét, vagyis a magyar kultúra napját.

A tábori lelkészi szolgálatok 2015-ben egy Amszterdamban megrendezendő nemzetközi konferenciára készülnek, a HM HIM pedig – folytatva a Nagy Háború századik évfordulójával kapcsolatos programsorozatot – Gorlicében tervez megemlékezést. A hadisírgondozás területén folytatódik az első világháborús sírok és emlékhelyek felújítása – sorolta az idei feladatokat Kun Szabó István, aki szerint „2015 sem lesz unalmas év".

1595986238

„A fiatalokat is be szeretnénk vonni a programjainkba. Amikor 2004-ben felfüggesztették a sorkötelezettséget, egy nagyon fontos csatornát vesztettünk el. Az akkori 14−18 évesek mára felnőttek, és sajnos nem tudnak rólunk semmit, mint ahogy mi sem róluk. Ezért fontos, hogy közöljük velük: a Magyar Honvédség a nemzet egyik fontos intézménye, ahol a hazaszeretet, a hazafiasság és a bajtársiasság nemcsak megfogalmazott gondolat, hanem a tettekben is jelen van. Lőegyletek és lövészklubok megalakításában gondolkodunk, hogy ismét megismerhessék a Magyar Honvédséget" – mondta a helyettes államtitkár.

Kun Szabó István hangsúlyozta azt is, hogy a fiatalabb korosztályt pedig a KatonaSuli-programmal, illetve a Honvédelmi Kötelékkel szeretnék megszólítani. „Megpróbáljuk elrángatni őket az elektromos kütyük elől és különféle programokat szervezni számukra. Ha ez mégsem sikerül, akkor éppen az okostelefonokon, illetve tableteken és egyéb eszközökön keresztül szeretnénk majd elérni őket" – emelte ki a vezérőrnagy.

1595986239

Fotó: Galovtsik Gábor és archív