Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Illetményfejlesztés, ruházat, önkéntes tartalékosok

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. szeptember 12. 12:32

A katonák érdekeinek, érdeklődésének középpontjában álló felvetések közös megoldására törekszik a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) − ennek alapján dr. Simicskó István eredményesnek ítélte a legutóbbi ülést.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az érdekegyeztető fórum szeptember 11-i, keddi ülésén felmerült kérdésekre válaszolva elmondta: a tárca kiemelten figyel a katonák életkörülményeire, és a honvédség mozgásterét is befolyásoló jövő évi költségvetés parlamenti megtárgyalását követően feltétlenül folytatják az illetményfejlesztésről szóló tárgyalásokat.

Simicskó István az önkéntes tartalékosokat „mindannyiunk szívügyének és kiemelt feladatnak" nevezte. Szólt arról is, hogy az állami költségvetés jóváhagyása után lesz látható egészen pontosan, hogy milyen mozgástér nyílik a bérfejlesztésekre.

1595941279

A tanácskozáson Czövek János, a Honvédszakszervezet (Hosz) elnöke úgy fogalmazott: az egyre nehezedő életkörülményeik miatt mind sürgetőbb a katonák, elsősorban az altisztek és a legénységi állomány illetményének emelése. Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanáccsal (OKÉT) és a többi honvédelmi, illetve belügyi szakszervezettel egyetértésben húszszázalékos béremelést fogalmaztak meg.
Zsiga Imre, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének (Hodosz) elnöke mindezt kiegészítette azzal, hogy a bérfejlesztés a közalkalmazottak körében is szükséges. Bazsik István, a Hosz alelnöke pedig a ruházati ellátás javítását szorgalmazta.

Az üdültetéssel kapcsolatban felvetették a szakszervezetek képviselői, hogy az  – a szociális ellátással – eddig kielégítően szolgálta a katonák igényeit, ezért maradjon így, kedvezményes feltételek között az elkövetkezendőkben is.

Dr. Czuprák Ottó, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) elnöke, valamint a Honvédszakszervezet (Hosz) kezdeményezésére az önkéntes tartalékosi kiképzés kérdései szintén nagy hangsúlyt kaptak a HÉF-ülésen. Ezekre adott válaszában Bozó Tibor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnöke elmondta: jelenleg három helyőrségben ezerötszáz önkéntes kap kiképzést, ők október 4-én tesznek esküt.

A tanácskozáson szó volt még a formálódó, a hivatásos és szerződéses katonák jogállásáról szóló törvényről is.

Fotó: Galovtsik Gábor