Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Inter arma caritas – hatodik adás

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. december 13. 11:01

A műsorban ezúttal Pristinából és Kabulból „érkező” adventi gondolatokat, valamint múltidéző kalendáriumot kínálunk hallgatóinknak.

„Uram, nem csodákért és látomásokért fohászkodom, csak
erőt kérek a hétköznapokhoz. Taníts meg a kis lépések művészetére!
Tégy leleményessé és ötletessé, hogy a napok sokféleségében és
forgatagában idejében rögzítsem a számomra fontos felismeréseket és
tapasztalatokat!
Segíts engem a helyes időbeosztásban!
Ajándékozz biztos érzéket a dolgok fontossági sorrendjében, elsőrangú
vagy csak másodrangú fontosságának megítéléséhez!
Erőt kérek a fegyelmezettséghez és mértéktartáshoz, hogy ne csak
átfussak az életen, de értelmesen osszam be napjaimat, észleljem
a váratlan örömöket és magaslatokat!"

Antoine de Saint-Exupéry Fohászában fogalmazza meg e gondolatokat, amellyel tartalmas időtöltést kíván az érdeklődő hallgatóknak a szerkesztő, Fodor Endre.
S talán e gondolat folytatásaképpen az fogalmazódott meg bennem – járva az adventi kirakatok között, vagy épp’ a vásárok forgatagában, érdeklődőként egy-egy adventhez kötődő eseményen -, hogy talán harsányak lettünk. Nem a meghitt, elcsendesült, önmagunkba forduló Jézuska-várás pillanatit éljük. Mintha félnénk az akár egyperces magánytól is,tartanánk attól, hogy önmagunkba nézhetünk, mintha félnénk egyedül lenni…szembesülni saját gondolatainkkal…

Mai adásunk tartalmából:

Isten senkire nem tesz nagyobb keresztet annál, mint amit el tud viselni- fogalmazott Kálinger Rolnad, Rozsé atya, katolikus tábori lelkész a szolnoki helikopterbázison, a második adventi gyertya meggyújtásakor a katonatársai előtt.

Egy lelkész szolgálata mindig az ámen után, a szószék után következik igazán, misszióban különösképp’ – vallja Szabó György alezredes, református tábori lelkész, a Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat lelkész-katonájaként –, aki immár negyedik misszióját teljesíti – ezúttal Pristinában.

Legyetek éberek, virrasszatok- a katonák számára ez sokkal természetesebb parancs, mint a civil világnak, hiszen nekik az alapvető feladataik közé tartozik: hogy őrizzék a többieket…- adventi gondolatait osztja meg velünk Takács Tamás katolikus tábori lelkész az afganisztáni misszióból küldve azt.