Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Itt a hőségriadó! Igyunk sok folyadékot!

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. június 22. 8:57

Az előttünk álló hőhullám miatt csütörtöktől hétfő éjfélig tartó, másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvosi feladatokat ellátó helyettes államtitkár június 21-én, szerdán.

„Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért – az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve – dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017.  június 22. (csütörtök) 00:00 órától június 26. (hétfő) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki" – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által kiadott közleményben.

1596034552

Mivel a tartós hőségben legalább három napon át 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet, az EMMI országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkársága mindenkit arra kér, hogy különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Tanácsos kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a tűző napon. Megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, az állatokat a parkoló autóban. Aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben és kerülje a megterhelő fizikai munkát. (A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.)

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, fokozott óvatossággal kell vezetni.

1596034553

Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

(Az MH Geoinformációs Szolgálat által kiadott legfrissebb katonai meteorológiai előrejelzés itt olvasható!)