Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Itt voltak a katonák, mert itt volt rájuk szükség!”

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2015. december 1. 9:26

„Nem tehetünk mást, mint hálát adni értük. Itt voltak a katonák, rendőrök, mert itt volt rájuk szükség” – hangzott el Somogyudvarhelyen, a határmentén szolgálatot teljesítő katonák tiszteletére rendezett református hálaadó istentiszteleten, advent első vasárnapján.

1596004854

A Somogy megyei határmenti falu temploma zsúfolásig megtelt, a meghívott – a Barcson és Kaposváron ideiglenesen szolgálatot teljesítő – katonákkal és rendőrökkel, az egyházközösség tagjaival. Az eseményen megjelent Piros Attila dandártábornok, Somogy megyei rendőrfőkapitány, Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Kiss Kornél polgármester, a falu képviselő-testületének tagjai, valamint a környező települések polgármesterei. A jelenleg Somogy, Zala, Baranya megyében szolgáló alakulatok parancsnokságának képviseletében Matyi Tibor alezredes, az Ideiglenes Kötelék parancsnokhelyettese vett részt a rendezvényen.

A helyi lelkipásztorok, Szép Sándor és Szépné Czippán Noémi által tartott istentiszteleten, Szabó György alezredes, református tábori lelkész is igét hirdetett. Az istentisztelet fényét emelte a Légierő Zenekar – Veszprém, a zenészek – Katona János alezredes vezetésével – egyházi zenét játszottak.

1596004854

A lelkipásztorok és a felszólaló vendégek is köszönettel beszéltek a fegyveres testületek tagjairól,  akiknek köszönhetően, a migránshelyzet okozta válsághelyzetben is biztonságban érezhették magukat a falu és a környező települések lakói. Köszönetet mondtak a katonáknak a nyugalomért, a biztonságérzetért, a vállalt szolgálatért, és azért, hogy – szeretteikről hosszú időn át távol – a határmenti falvakért, városokért tevékenykedtek.

1596004854

„Ez a néhány hónap az összefogás diadala. Még jobban becsüljük a katonákat, rendőröket, még nagyobb az eddigi tiszteletünk irántuk"- emelte ki Szászfalvi László országgyűlési képviselő. 

Az istentiszteletet követő fogadáson Kiss Kornél, Somogyudvarhely polgármestere hangsúlyozta: az itt szolgálatot teljesítő katonák viselkedésükkel példát mutattak a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A mindvégig dicséretes magatartásukkal, a munkához és a feladathoz való kiemelkedő hozzáállásukkal.

1596004854

Fotó: a szerző felvételei