Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izgalmas tárlatok és színes programok a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

Szöveg: Faragó Fanny |  2019. március 8. 6:00

Számos utazó tárlattal és különleges programmal készül erre az évre a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Az idei év legfontosabb eseményeiről Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka tájékoztatta a sajtó munkatársait március 7-én, csütörtökön.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) kiemelt feladata a nemzettudat erősítése, a hazafiságra nevelés, valamint a helyes, objektív történelemszemlélet kialakítása, amelyet számos óvodás és iskolás csoportnak adnak át nap mint nap. 2019-ben sem lesz ez máshogy, hiszen idén is számos nyílt nap és múzeumpedagógiai program nyújt majd maradandó és élménnyel teli szórakozást a budai Várba látogató családoknak, érdeklődőknek.

„A tavaly 100. születésnapját ünneplő múzeum az emlékév kapcsán, március 8-án megnyitja a »Hadtörténeti Kincstár« elnevezésű időszaki kiállítását, amely az intézmény legbecsesebb műtárgyaiból nyújt reprezentatív válogatást" – hangsúlyozta Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka. Mint megtudtuk: szintén márciusban nyílik meg a Honvédelmi Minisztérium szervezésében, a Hadtörténeti Múzeum által útjára bocsátott „70 éves a NATO, Magyarország 20 éve a NATO-ban" című vándorkiállítás, amelyet itthon magyarul, külföldön pedig angol nyelven is megtekinthetnek az érdeklődők.

A március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan idén is várja a „Forradalmi Forgatag" elnevezésű egész napos rendezvény a családokat, ahol hagyományőrzőkkel, színes programokkal és bemutatókkal idézik fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, hangulatát, a honvédek emlékét.

A Budapest Photo Festival keretén belül március 28-ától lehet megtekinteni Hemző Károly fotóművész eddig még nem látott felvételeit, amelyeket a Honvéd Sportegyesület számára készített az 1950-es években. A fotókon megjelennek a korszak nagy sportolói, atléták, sportlövők, tornászok és kimagasló hírnevet szerzett labdarúgók.

A korábbi évekhez hasonlóan a Lajta Monitor Múzeumhajót az érdeklődők április közepétől szeptember közepéig látogathatják meg a Parlament előtti Duna-szakaszon, a Pákozdi Katonai Emlékparkban található Pákozd-Sukorói Csata Emlékkiállítás pedig márciustól novemberig fogadja az érdeklődőket. A Múzeumok Majálisán a Hadtörténeti Múzeum a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódó tematikával jelentkezik, szeptember 21-én pedig egy teljes napot szentelnek a Rákóczi-szabadságharc emlékének.

1599199540

Az intézmény tervei között szerepel továbbá a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 1848/49-es műtárgyanyagából összeállított „Lészen ágyú" című időszaki kiállítás is, köztük a Gábor Áron műhelyében készített ágyúval. Ezenfelül az intézmény idén is képviselteti magát a Múzeumok Éjszakáján és a Múzeumok Őszi Fesztiválján.

A csütörtöki sajtótalálkozón Kovács Vilmos ezredes az év legfontosabb programjai mellett, az intézményben zajló folyamatokat is ismertette: „A múzeum országos hatáskörű hadtörténeti kompetencia-központként működik: az intézmény falai között található a levéltár, az irattár, a térképtár, a könyvtár, a könyvgyűjtemény, az intézet, valamint a hadisírgondozó igazgatóság, amely a belföldön és külföldön egyaránt fellelhető világháborús magyar származású katonák sírjait tartja nyilván, felügyeli állapotukat, szükség szerint kezdeményezi azok felújítását is" – fogalmazott. A Hadtörténelmi Levéltár és Térképtár legfontosabb feladatai között említette a Magyar Katona Áldozatvállalása a Nagy Háborúban elnevezésű „veszteségi adatbázis" létrehozását, és annak internetes közzétételében való szakmai együttműködését. Ennek segítségével a régióban egyedülálló módon, egy online kutatható adatbázis jön létre, amelyben mintegy 1,5 millió elesett katona adatait dolgozták fel a szakemberek.

A Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság munkái közül kiemelte a veszélyeztetett helyszíneken lévő katonasírok feltárását, a földi maradványok exhumálását és újratemetését, az új sírhelyek megszentelését és avatását belföldön és külföldön egyaránt. Az intézet határon túli tevékenységei közül említést tett az oroszországi Rudkinóban lévő II. magyar központi katonai temető fogadóépületében nyíló kiállításról, amellyel a Don-kanyarban elesett magyar honvédeknek kívánnak emléket állítani. Emellett beszélt a megkezdett lengyelországi hadisírgondozó munka folytatásáról, valamint a katonatemetők teljes körű felújításáról is. Mindezek mellett Felvidéken és Erdélyben is zajlanak sírrekonstrukciós, temetőfelújítási és emlékműlétesítési munkálatok.

A „170 éves a Magyar Honvédség" című vándorkiállítás ebben az évben külföldön is bemutatkozik, valamint folytatódik a Magyar Honvédség kezelésében lévő haditechnikai parkok és csapattörténeti kiállítóhelyek megújítása. Ennek keretében – többek között – új csapattörténeti kiállítóhellyel gazdagodik a kecskeméti repülőbázis.