Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jégbe hűtött hagyomány

Szöveg: B.K. – T.G. |  2018. január 14. 11:32

Egy monarchia-kori magyar baka, meg egy szovjet katona korcsolyáznak a Városligetben… Nem, ez nem egy vicc első sora, hanem maga a valóság, hiszen a közelmúltban megrendezett jó hangulatú hagyományőrző-múltidéző találkozó résztvevői valóban korcsolyát vettek és karcolták a jeget a fővárosi pályán.

1596043508

Az eseményt immár nyolcadszor szervezték meg – kezdetben csak néhányan öltöttek korcsolyát és civil hagyományőrző viseletet, a program azonban egyre népszerűbb lett. Legutóbb a XVII. századi, Brughel-képeket idéző viseletek mellett látható volt több XIX-XX. századi polgári öltözék is, illetve az Osztrák-Magyar Monarchia korabeli magyar királyi honvéd és szovjet katonai uniformis.

Fontos kiemelni, hogy a hagyományőrzőkön látható ruhák nem jelmezek voltak, hanem az eredetivel megegyező anyagú, kialakítású viseletek, melyek elkészítése időigényes és gondos munkát, valamint a választott korszak mély ismeretét igényli. Ráadásul többen nem érték be a hiteles ruházattal, hanem korabeli korcsolyák másolatában rótták a köröket.

1596043508

Fotó: Szűcs Judit