Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól
Szöveg: honvedelem.hu | 2018. december 22. 11:05Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy karácsonyi receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének konyhafőnöke, Balázs Gergő állította össze a karácsonyi menüt.
Sertésszűz lecsóval, karika sült burgonyával és libamájjal
A sertésszűz a sertés legnemesebb része, ugyanolyan értékes, mint a marhánál a bélszín. Csak izomszövetet tartalmaz, inakat nem. Egyben és szeletnek is gyorsan, sokféleképpen elkészíthető, de alacsony zsírtartalma miatt könnyen kiszárad.
A sertésszüzet felhevített serpenyőben elősütjük-kérgesítjük, majd süssük tovább a 150 fokra előmelegített sütőben 80 fokos maghőmérséklettel. A legjobb, ha ha maghőmérőt használunk. Fűszerezése: só, feketebors. Lehet mellé rakni friss rozmaringot és kakukkfüvet is.
Közben a zöldpaprikából és paradicsomból elkészítjük a lecsót: a szalonnát kisütjük, ennek a zsírján üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd megszórjuk pirospaprikával. A hagymás alaphoz hozzáadjuk a felvágott paprikát, sózzuk, borsozzuk, néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és készre főzzük a lecsót.
A burgonyát nagyjából 0,5 centiméteres karikákra vágjuk, forró olajban átsütjük, majd tálba tesszük, megsózzuk. Tálaláskor ráhalmozzuk a lecsót, végül a tetejére rakjuk a szűzérmét és a sült libamájat. A libazsír fedje el a májat teljesen, egy fej vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma és pár szem bors is kerülhet mellé.
A májat nagyon lassan kell sütni sütőben, alacsony hőmérsékleten, a méretétől függően mintegy 45-60 perc alatt készül el. Ha hidegen akarjuk fogyasztani, akkor egy üvegtálba finoman áthelyezve a májat, a szűrt zsírt ráöntve hagyjuk kihűlni.
* * *
Citromos sajtkrémmel töltött füstölt lazac, salátákkal, bagett „corall", balzsamecet (4 főre)
Hozzávalók:
- füstölt lazac: 20 dkg
- saláta keverék: 30 dkg
- sajtkrém 125g
- só, fehérbors
- 1 db citrom
- 30 dkg bagett
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 1 dl balzsamecet
A sajtkrémet sóval, fehérborssal, vágott petrezselyemmel, illetve egy pici citrom levével kikeverjük, a füstölt lazac szeleteket fóliára helyezzük, majd a bekevert sajtkrémmel megkenjük. Ezt követően tekerjük fel a lazacot, tegyük hűtőbe hogy a sajtrém kicsit visszakeményedjen.
A bagettet szeleteljük fel, készítsünk belőle pirítóst, majd tetszés szerint kevertsalátával és balzsamecettel tálaljuk a felszeletelt sajtkrémes lazacokat.
* * *
Grillezett füstöltsajt és fetasajt duó grillezett zöldségekkel (4 főre)
Hozzávalók:
- 40 dkg füstölt sajt
- 40 dkg fetasajt
- 30 dkg paradicsom
- 30 dkg cukkini
- 20 dkg padlizsán
- 1 dl olivaolaj
- 10 dkg fokhagyma
- só, fehérbors, friss bazsalikom
A zöldségeket felkarikázzuk, olivaolajon, serpenyőben megsütjük és közben meg is fűszerezzük. A sajtszeleteket szintén serpenyőben, olivaolajon megsütjük, vigyázva arra, hogy a sajtok ne essenek szét. A tálaláshoz csinálhatunk fokhagymás olajat és azzal meglocsoljuk a tányéron lévő ételt.
* * *
Csirkepaprikás galuskaszufléval – „ahogy én szeretem" (4 főre)
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell
- 30 dkg vöröshagyma
- 10 dkg fokhagyma
- 30 dkg paprika
- 30 dkg paradicsom
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 10 dkg Erőspista
- 50 dkg liszt
- 8 db tojás
- só, fehérbors, fűszerpaprika
- 10 dkg gyöngyhagyma
- 30 dkg gomba
- 30 dkg cukorborsó
- 20 dkg vaj
Galuskát készítünk a hagyományos módon. Formába rakjuk, összekevert ízesített tojásos tejszínnel felöntjük, majd 140 fokon 25-30 percig sütjük.
Paprikás szószt készítünk, hagyományos úton. A csirkemelleket hosszanti irányba felvágjuk, fűszerpaprikás sós, fokhagymás keverékben megforgatjuk. A vágás közben leeső részekből fasírtot készítünk, a hagyományos módon.
A bekevert fasírtot kiterített fóliára szétterítjük, majd ráhelyezzük a csirkemell csíkokat és a fóliával feltekerjük. Sütőben, tepsiben, kevés vízzel, 140 fokon 35-40 percig sütjük.
A gombát és a cukorborsót vajon, petrezselyemmel, sóval, fehérborssal megpároljuk. A tálalásnál a tányért gyöngyhagymával és tejfölcseppekkel díszítjük.
Jó étvágyat kívánunk!