Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. december 22. 11:05

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy karácsonyi receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének konyhafőnöke, Balázs Gergő állította össze a karácsonyi menüt.

Sertésszűz lecsóval, karika sült burgonyával és libamájjal

A sertésszűz a sertés legnemesebb része, ugyanolyan értékes, mint a marhánál a bélszín. Csak izomszövetet tartalmaz, inakat nem. Egyben és szeletnek is gyorsan, sokféleképpen elkészíthető, de alacsony zsírtartalma miatt könnyen kiszárad.

1599197570
Az elkészítés módja:
A sertésszüzet felhevített serpenyőben elősütjük-kérgesítjük, majd süssük tovább a 150 fokra előmelegített sütőben 80 fokos maghőmérséklettel. A legjobb, ha ha maghőmérőt használunk. Fűszerezése: só, feketebors. Lehet mellé rakni friss rozmaringot és kakukkfüvet is.

Közben a zöldpaprikából és paradicsomból elkészítjük a lecsót: a szalonnát kisütjük, ennek a zsírján üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd megszórjuk pirospaprikával. A hagymás alaphoz hozzáadjuk a  felvágott paprikát, sózzuk, borsozzuk, néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és készre főzzük a lecsót.

A burgonyát nagyjából 0,5 centiméteres karikákra vágjuk, forró olajban átsütjük, majd tálba tesszük, megsózzuk. Tálaláskor ráhalmozzuk a lecsót, végül a tetejére rakjuk a szűzérmét és a sült libamájat. A libazsír fedje el a májat teljesen, egy fej vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma és pár szem bors is kerülhet mellé.

A májat nagyon lassan kell sütni sütőben, alacsony hőmérsékleten, a méretétől függően mintegy 45-60 perc alatt készül el. Ha hidegen akarjuk fogyasztani, akkor egy üvegtálba finoman áthelyezve a májat, a szűrt zsírt ráöntve hagyjuk kihűlni.

* * *

Citromos sajtkrémmel töltött füstölt lazac, salátákkal, bagett „corall", balzsamecet (4 főre)

Hozzávalók:

  • füstölt lazac: 20 dkg
  • saláta keverék: 30 dkg
  • sajtkrém 125g
  • só, fehérbors
  • 1 db citrom
  • 30 dkg bagett
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 1 dl balzsamecet

1599197574
Az elkészítés módja:
A sajtkrémet sóval, fehérborssal, vágott petrezselyemmel, illetve egy pici citrom levével kikeverjük, a füstölt lazac szeleteket fóliára helyezzük, majd a bekevert sajtkrémmel megkenjük. Ezt követően tekerjük fel a lazacot, tegyük hűtőbe hogy a sajtrém kicsit visszakeményedjen.

A bagettet szeleteljük fel, készítsünk belőle pirítóst, majd tetszés szerint kevertsalátával és balzsamecettel tálaljuk a felszeletelt sajtkrémes lazacokat.

* * *

Grillezett füstöltsajt és fetasajt duó grillezett zöldségekkel (4 főre)

Hozzávalók:

  • 40 dkg füstölt sajt
  • 40 dkg fetasajt
  • 30 dkg paradicsom
  • 30 dkg cukkini
  • 20 dkg padlizsán
  • 1 dl olivaolaj
  • 10 dkg fokhagyma
  • só, fehérbors, friss bazsalikom

1599197574
Az elkészítés módja:
A zöldségeket felkarikázzuk, olivaolajon, serpenyőben megsütjük és közben meg is fűszerezzük. A sajtszeleteket szintén serpenyőben, olivaolajon megsütjük, vigyázva arra, hogy a sajtok ne essenek szét. A tálaláshoz csinálhatunk fokhagymás olajat és azzal meglocsoljuk a tányéron lévő ételt.

* * *

Csirkepaprikás galuskaszufléval – „ahogy én szeretem" (4 főre)

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg fokhagyma
  • 30 dkg paprika
  • 30 dkg paradicsom
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg Erőspista
  • 50 dkg liszt
  • 8 db tojás
  • só, fehérbors, fűszerpaprika
  • 10 dkg gyöngyhagyma
  • 30 dkg gomba
  • 30 dkg  cukorborsó
  • 20 dkg vaj

1599197574
Az elkészítés módja:
Galuskát készítünk a hagyományos módon. Formába rakjuk, összekevert ízesített tojásos tejszínnel felöntjük, majd 140 fokon 25-30 percig sütjük.

Paprikás szószt készítünk, hagyományos úton. A csirkemelleket hosszanti irányba felvágjuk, fűszerpaprikás sós, fokhagymás keverékben megforgatjuk. A vágás közben leeső részekből fasírtot készítünk, a hagyományos módon.

A bekevert fasírtot kiterített fóliára szétterítjük, majd ráhelyezzük a csirkemell csíkokat és a fóliával feltekerjük. Sütőben, tepsiben, kevés vízzel, 140 fokon 35-40 percig sütjük.

A gombát és a cukorborsót vajon, petrezselyemmel, sóval, fehérborssal megpároljuk. A tálalásnál a tányért gyöngyhagymával és tejfölcseppekkel díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk!