Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai rendész altisztképzés indult a Petőfi laktanyában

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2015. április 7. 17:56

Altiszti alaptanfolyam rendész szakmai modul program kezdődött az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Maléter Pál Rendészzászlóalj irányításával a Petőfi laktanyában. A három hónapos, 400 órás képzés sikeres teljesítése után a jelentkezők rendész őrmesteri beosztás betöltésére válnak alkalmassá.

1595990781

A katonai rendész altiszti tanfolyamot az MH Altiszti Akadémia szervezi, szakmai irányítását a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnöksége látja el, a szakmai képzést pedig a Maléter Pál Rendészzászlóalj hajtja végre. Az alapmodult minden év őszén Szentendrén végezhetik a jelentkezők, tavasszal pedig – immár harmadik éve – a rendészzászlóalj szakembereinek felügyeletével a szakmai modult teljesíthetik a Petőfi laktanyában.

A három hónapos tanfolyam elkezdéséhez legalább tizedes, szakaszvezetői rendfokozat, középfokú végzettség, „B" kategóriás gépjárművezetői engedély, parancsnoki javaslat, a tervezett beosztáshoz előírt egészségügyi, pszichikai, fizikai alkalmasság, és megtervezett, őrmesteri rendfokozattal rendszeresített beosztás szükséges. A képzésre idén 16-an jelentkeztek az alakulatoktól.

1595990781

A tanfolyam megnyitóján Földesi András alezredes, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökségének kiemelt főtisztje, valamint Riczler Tamás alezredes, a rendészzászlóalj parancsnoka köszöntötte a résztvevőket. Földesi alezredes nyitóbeszédében kiemelte: „Önök, mint leendő katonai rendészek a Magyar Honvédség általános rendjét fogják felügyelni. A végrehajtott ellenőrzések alátámasztják, hogy szükség van a rendész járőrök fokozott jelenlétére a katonai fegyelem fenntartása valamint a Magyar Honvédségről a társadalomban kialakult pozitív kép megtartása érdekében."

A 400 órás képzés keretében a jelöltek minden kompetenciát elsajátítanak, amely a katonai rendészi feladatok ellátáshoz szükséges – hangsúlyozta Riczler Tamás alezredes. Felkészítik őket egyebek mellett olyan feladatokra, mint gépjármű-baleseti helyszínelés, katonai rendész járőr intézkedések, kényszerítő eszközök használata, technikai oszlop biztosítása, delegáció biztosítása, értékszállítási feladatok ellátása, biztosító rendész szolgálatok ellátása, de a szakmai ismeretek között szerepel a szakharcászat is.

A július elejéig tartó tanfolyamot követő vizsga sikeres teljesítése után a hallgatók rendész őrmesteri beosztás betöltésére válnak alkalmassá.

1595990781

Fotó: Szabó Viktor