Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonaművészek tárlata Debrecenben

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2013. december 11. 16:10

Katonaművészek alkotásaiból nyílt kiállítás december elején a debreceni Kölcsey Központban. A „KatonaArt – Katonák és Művészek” elnevezésű tárlaton Várkonyi Zsolt Attila főtörzsőrmester, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ beosztott altisztjének fotói, illetve fotómontázsai is helyet kaptak.

1595964085

Várkonyi Zsolt Attila főtörzsőrmester a tárlat megnyitóünnepségén

Immár hagyományossá vált, hogy az év vége közeledtével a Debreceni és a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar ünnepi koncertet ad cívisváros lakosságának. A rendezvény egyik felvezetéseként megrendezett kiállításon Debrecenben szolgáló aktív, illetve nyugállományú katonák alkotásait, így többtucatnyi fafaragást, kerámiát, fényképet és festményt állítottak ki.

A megnyitóünnepségen Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a katonák és a művészet közötti kapcsolatról emlékezett meg beszédében:
„A katonák életében mindig is jelen volt a művészet és az alkotás. Az első világháborúban például hosszú időre lövészárkokba kényszerülve, fafaragásokkal vagy töltényhüvelyekből és más eszközökből készített tárgyakkal örökítették meg a háború mozzanatait" – fogalmazott az ezredes.

1595964085

Fafaragásokat is kiállítottak

A tárlat megnyitóján az alkotók és az érdeklődők mellett megjelentek a katonai igazgatási központ munkatársai is, akik a nagyszerű alkotások mellett külön figyelmet szenteltek kollégájuk képeinek. Várkonyi Zsolt Attila főtörzsőrmester – aki nem mellékesen idén átvehette az Év Katonája kitüntető címet is – 2012. óta tagja a Debreceni Fotóklubnak, a mostani eseményt megelőzően is számos kiállításon vett már részt fényképeivel.

„Nagy megtiszteltetés, hogy a képeim szerepelhetnek ezen a tárlaton, ráadásul kiváló művészek remekebbnél-remekebb alkotásai között. A fotózás, illetve a művészet szeretete már fiatal korom óta él bennem, ebben nagy szerepe van nagyapámnak Várkonyi Károly festő- és grafikusművésznek, illetve édesapámnak Várkonyi Zsolt Károly fotósnak" – mondta Várkonyi főtörzsőrmester.

1595964085

Katonaművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a debreceni Kölcsey Központban

Üde színfoltként, a művészeti alkotások mellett dr. Kocsis Attila református lelkész bélyegkiállítása is helyet kapott a tárlaton. Mint azt Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora elmondta: 20 tablón több mint 160 ország – közte ma már nem is létező államok – karácsonyhoz kötődő bélyegei, blokkjai tekinthetők meg.