Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonás hét Székesfehérváron

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. május 17. 6:31

Számos érdekes, látványos programot kínál az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Székesfehérvár lakosainak május 21-29. között. A magyar honvédelem napjához köthető programsorozat idején érdemes lesz délutánonként benézni például az Alba Plázába. Kivételesen nem a kirakatok miatt…

A jövő hét program-kavalkádjáról Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és Róth Péter alpolgármester a parancsnokságon tartottak sajtótájékoztatót május 16-án.

Domján László vezérőrnagy szerint a magyar honvédelem napja nem csak a katonáknak ünnep, hanem mindenkinek, aki komolyan gondolja a haza védelmét..

„A hazát nem csak fegyverekkel, eszközzel tettre készséggel, hanem szellemiséggel és eszmékkel is lehet védeni" – mondta az MH ÖHP parancsnoka.

1595954180

Róth Péter hangsúlyozta: Székesfehérvár nagyon fontos szerepet játszik a Magyar Honvédség életében és a következő hét minden programja közérdeklődésre tarthat számot. „Katonás hét elé nézünk" – fogalmazott tömören az alpolgármester.

Görög István nyugállományú ezredes, a pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezetője úgy látja, ha a honvédelmi nevelés nyújtotta szellemiségben nő fel egy generáció, „az mindenki számára megnyugvást jelent."

A hagyományosnak nevezett programok mellett a legnagyobb újdonság talán az a katonai tematikus hét, hiszen május 22-dikétől kezdve egészen május 25-dikéig, a Magyar Honvédség egy-egy haderőneme mutatja magát majd meg az Alba Plázában a nagyközönség számára. Délután négy órától, hat óráig, sorrendben először a szárazföldi haderőnem, a légierő, majd végül a katonai logisztika mindennapjaiba pillanthatnak be az érdeklődők. A tematikus hét zárásaként pedig – egész napos rendezvény keretében – mindenki megtapasztalhatja, milyen is lehet a katonák élete a külföldi hadszíntereken, misszióban. Lesznek többek között különféle fegyver- és haditechnikai eszköz bemutatók, fellép az MH Légierő Zenekar Veszprém és meg lehet kóstolni különféle katonaszakácsok főzte ételeket is. Persze mindez csak a jéghegy csúcsa…

1595954180

Érdekes tény, ami egyben jól mutatja a honvédség iránti civil érdeklődést, hogy a programsorozatot az Alba Plaza vezetősége kezdeményezte. Vámos Zsolt igazgató a sajtótájékoztatón közölte: a bevásárlóközpont értéket szeretne közvetíteni a fehérvári lakosok számára, és a magyar haderő ilyen érték.

A május végi rendezvények közül természetesen idén is kiemelkedik a május 21-ei, „Fehérvár katonái" elnevezésű rendezvény, amelyen délután 14 órától kezdve, a statikus bemutatók mellett többek között közelharc- katonai testnevelés- és tűzszerész bemutatót, valamint zenekari gyepshow-t is láthat az, aki kilátogat az Alba Pláza előtti térre. Ugyanaznap este a Vörösmarty Színházban pedig ismét megrendezik a nagyszabású „Fehérvár köszönti katonáit" gálaestet, amelyen fellép az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar és a Honvéd Együttes Táncszínháza és zenekara is.

Végezetül: a magyar honvédelem napja alkalmából az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium tanulóifjúsága „Hazámat Szolgálom" elnevezésű ifjúsági csapatversenyen méri össze tudását, kitartását. A versenyszámok természetesen a honvédséghez és a katonai élet mindennapjaihoz kötődnek.