Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonásan bohémek

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. augusztus 12. 15:11

Látványosan alakias; bohém, de mégis katonás; komoly, vagy éppen szórakoztató – és persze nagyon népszerű. Dióhéjban ez a katonazene.

Szabadtéri televíziós stúdióbeszélgetés keretében népszerűsítette az augusztus 15-ei, II. Fricsay Richárd Katona-zenekari Fesztivált Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és Ruff Tamás őrnagy, az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar karmestere augusztus 11-én, Székesfehérváron. A Vörösmarty Színház előtti, felvételről sugárzott műsorban persze feltűnt maga a helyőrségi zenekar is – néhány szám erejéig adtak ízelítőt tudásukból.

1595976946

A Fehérvár Televízió nézői a hét folyamán megtudhatják majd egyebek mellett, hogy katonazenésznek lenni sok tekintetben speciális szakma. Menetelés közben ugyanis nem olyan egyszerű játszani, mint azt gondolnánk (vagy mint ahogyan az esetleg ránézésre tűnik), főleg úgy, hogy időnként – Ruff Tamás őrnagy szavaival élve – még a karmesterre is illik néha odapillantani.

Fucsku Sándor vezérőrnagy rövid katonazene-történeti visszatekintésében felvillantotta a nézőknek, hogy hogyan is fonódott össze évezredek óta zene és katonaság, majd pedig a jelenre rátérve elmondta: az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekarnak idén is körülbelül kétszáz fellépése, illetve katonai feladata van. Véleménye szerint a zenészek „katonásan bohémek", és jelentős szerepük van a fiatalok hazafias nevelésében is.

1595976947

A Magyar Honvédségben jelenleg összesen tíz katonazenekar szolgál – ebből a katona-zenekari fesztiválon a székesfehérvári, a kaposvári, a debreceni és a veszprémi katonazenekarok képviseltetik magukat. Augusztus 15-én, pénteken az érdeklődők már fél négytől találkozhatnak a város különböző pontjain (a Zichy-ligetben, az Alba Plaza előtti téren, a Szent István téren, illetve a Városház téren) a fent említett zenekarokkal. Később, körülbelül négy órától az Országalma mellett (Városház tér) pedig alaki bemutatókkal fűszerezett, összevont zenekari koncert teszi fel a koronát a délután katonásan szórakoztató programjára. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak; sőt, azokat is, akiket mondjuk eddig esetleg annyira nem hozott lázba a katonazene. Majd pénteken…

Fotók: a szerző felvételei

Címkékkatonazene