Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kéklámpás kiállítás – katonaművészekkel

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. november 22. 7:06

Noha a kék villogóról nem elsősorban a Magyar Honvédségre – mint egyenruhás szervezetre – asszociál az állampolgár, a székesfehérvári „Kéklámpás kiállítás”-ra mégis meghívták a haderő katonaművészeit is. A Vörösmarty Színházban november 20-án, csütörtökön rendezett ünnepélyes megnyitón kiderült: a kiállítás ötletét egy korábbi helyi televíziós műsor fantázianeve adta.

Hogyan kerül a csizma az asztalra, azaz a honvédség a kéklámpások közé? – kérdeztük a rendezvény fő szervezőjét, Németh-Kész Mónika rendőr őrnagyot, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitányi referensét.

1595982982

„A honvédség úgy került a képbe, hogy bizony egy-egy helyszínen ez a szervezet is kék lámpával jelenik meg. Ennek egyik leglátványosabb példája a katonai tűzszerész-tevékenység. Továbbá ők is ugyanúgy az állampolgárokért dolgoznak, mint mondjuk a mentősök, a tűzoltók és a rendőrök. Maradva a tűzszerészeknél: a rendőrséggel folytatott közös munka során meglátásom szerint mindkét szervezet nagyon konstruktív, és jól tudnak együttműködni egymással. Ugyanez a helyzet a katasztrófahelyzetekben is. Nyilván egyenruha és egyenruha, valamint eskü és eskü között van különbség. De egy adott feladatban, amikor közös a cél, akkor kölcsönösen számíthatnak egymásra" – mondta a főkapitányi referens.

1595982982

A rendőrségnél egyébként hagyomány, hogy a szervezetnél dolgozó művészek alkotásaiból Budapesten évente rendeznek amolyan központi kiállítást. A közös kiállítás ötletét részben ez, részben pedig a Székesfehérvári Médiacentrum „Kéklámpások" című magazinműsora adta. Ez a „Kék fény"-nyel ellentétben nem a hivatalos oldaláról mutatja be a kék villogó összekötötte szervezetek dolgozóit, hanem arra próbál rávilágítani, hogy az egyenruhát is bizony emberek viselik…

A december 20-áig a színház aulájában ingyenesen megtekinthető tárlaton összesen harminchat művész állította ki műveit, akik mindannyian az úgynevezett Kéklámpás Szervezetek – azaz a rendőrség, a megyei büntetés-végrehajtási intézetek, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentők, valamint a NAV – dolgozói.

A kiállított tárgyak között a rajzoktól kezdve a dísztárgyakon át a szobrokig, terítőkig szinte minden megtalálható. Grafika, olajfestészet, üvegfestészet, tértextilezés, hímzés, fotózás, szövés, hajtogatás, makettezés – íme néhány a felhasznált művészeti technikák közül.

1595982982

A Magyar Honvédség részéről Veszprém helyőrségben szolgáló katonaművészek munkáiban gyönyörködhetett a közönség. Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ állományából Szegedi Olga törzszászlós; Tóth Mónika, Szabó Anikó, és Szalai Beáta zászlósok; valamint Karácsony Jánosné, és Keszeg Tünde főtörzsőrmesterek alkotásai kerültek az érdeklődés kereszttüzébe. Az MH 54. Veszprém Radarezredtől Tintér Árpád százados, Cserjés Sándor tizedes, Horváth Attiláné és Bánkiné Juhász Erzsébet közalkalmazottak mutatták be műveiket, míg Kránitzné Ikotity Ildikó nyugállományú zászlós a már nem aktívan szolgáló generációt képviselte.

1595982982

Karácsony Jánosné főtörzsőrmester érdeklődésünkre elmondta: három kiállított képéből (lásd fotónkon fenn) kettőt a mátraházi honvédségi alkotótáborban készített. Megtudtuk, hogy alkotói stílusa némileg változni fog a jövőben.

„Eddig sem a teljesen realisztikus ábrázolás állt hozzám közel, ám legújabb festményeimen még távolabb szeretnék kerülni a részletekben gazdag, valósághű ábrázolástól. Sejtetni szeretnék dolgokat, azt szeretném, ha a szemlélő sok mindent hozzágondolhatna egy-egy képhez" – vázolta terveit az MH LVIK altisztje.

A szervezők szándékai szerint a kéklámpás szervezetek közös fellépésének még lesz folytatása…

Fotók: a szerző felvételei