Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készenléti erők

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. szeptember 10. 13:33

Helyi konfliktusok felszámolása, terrorizmus elleni harc, humanitárius segítségnyújtás, békefenntartás és válságkezelés: a hagyományos békemissziók mellett a Magyar Honvédség kijelölt erői többek között ezekre a feladatokra is készen állnak. A szó szoros értelmében és a nap huszonnégy órájában.

1595941257
Magazinunk rendszeres olvasói bőséges ismeretekkel rendelkezhetnek a magyar katonák által a világ számos pontján teljesített békemissziókról, arról azonban kevesebb szó esik a mindennapok során, hogy a Magyar Honvédség kijelölt kötelékei itthoni készenléti szolgálatokat is ellátnak úgy a NATO, mint az Európai Unió felhatalmazása alapján.
Az egyik legrégebbi ilyen készenléti szolgálat, a NATO Reagáló Erőben (NRF – NATO Response Force) való szerepvállalásunk.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után a NATO tagállamok prágai csúcsértekezletükön döntöttek úgy, hogy a szövetség alárendeltségében létrehoznak egy gyorsreagálású, bárhol és bármikor bevethető harci köteléket. Az elhatározást gyors megvalósítás követte, így 2006. november 29-én, a NATO rigai csúcstalálkozóján az NRF-et már teljesen harcra képesnek nyilváníthatták.
Az elithaderő olyan válságkezelő kötelékké vált, amely óriási haditechnikai fölényével, szárazföldi és légierejével, haditengerészetével, speciális alakulataival sebészeti pontosságú beavatkozásokat hajthat végre bárhol a világban.

A terrorista kiképzőtáborok felszámolásától kezdve, a hagyományos erőkkel folytatott helyi konfliktusok megfékezésén át, a természeti katasztrófák utáni humanitárius segítségnyújtásig számtalan feladat megoldására képesek. A gyorsreagálású (a világ bármely pontján 5–30 napon belül bevethető) NRF napjainkban 25 000 fővel áll teljes készenlétben az év minden napján.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 14-én, pénteken megjelenő számában!