Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KFOR-8: folytatódik a kiképzés

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. október 25. 13:03

A KFOR-8 missziójára készülő katonák lövészetével ért véget az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében a felkészülés második üteme. A kontingens alapja a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalj katonáiból áll, amelyet a Hajdúhadházon található kisebb alegységek egészítenek ki.

1595943626

Az egyéni kiképzések után a különböző speciális feladatokra való szakfelkészítésekkel kezdődött a második ütem. A felkészülés ideje alatt a gépjárművezetői állomány osztályba sorolása és a kötelező vezetési gyakorlatok is megtörténtek. Az egészségügyi szakembereken kívül a kijelölt állomány is részt vett a harctéri életmentő tanfolyamon, azaz a CLS-en (Combat Lifesaver Course). A lövészszázadban szolgáló katonákat − a misszióban is rendszeresített kézifegyverekkel − a valóságot megközelítő helyzetekre készítették fel.

A harmadik fázisban a KFOR alaprendeltetéséből adódó feladatok ellátására való kiképzés egyik fő elemét a  tömegkezelési gyakorlatra (CRC − Crowd Riot Control) történő felkészítés jelenti, hiszen a műveleti területen ilyen feladatokkal szembesülhetnek a magyar katonák.

A kontingens november végén, egy zárógyakorlat keretében ad majd számot a CRC alkalmazásának képességéről és a különböző feladatok begyakorlottságáról.

Fotó: Valach Norbert főtörzsőrmester