Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kibővített küldöttértekezletet tartott a Matasz

Szöveg: Hajós Dezső |  2013. június 5. 10:13

Június 1-jén rendezték meg a Honvéd Kulturális Központ Stefánia úti épületének Gobelin termében a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) kibővített küldöttértekezletét, amelyen dr. Czuprák Ottó elnök tájékoztatta a résztvevőket a szövetség által az elmúlt időszakban végzett munkáról.

Az elnöki beszámoló fő üzeneteként elhangzott: a Matasz-nak be kell töltenie a társadalom és a haderő közötti meghatározó híd szerepét. Ennek érdekében össze kell fogni az aktív tartalékos állományt, és kapcsolatot kell tartani azokkal is, akik aktív tartalékos katonai szolgálatra már nem hívhatóak be, de jelentős hasznosítható tapasztalatokkal rendelkeznek. Czuprák Ottó hangsúlyozta: szükséges a Matasz kommunikációjának megújítása, a modern infokommunikációs eszközökön történő aktívabb megjelenés.

1595955336

A hozzászólások érintették az érdekvédelem területén történő részvétel szükségességét, a helyi nemzetközi kapcsolatokat, a szervezeti működés szükséges átalakítását illetve megtartását a további tagszervezés jelentőségét. Juhász István, a Matasz alelnöke tájékoztatta a küldötteket a civil törvényben megfogalmazottak szerinti törvényi és szervezeti átalakítás szükségességéről. Ennek megfelelően az elnökség javaslata alapján a Matasz, három egyesület szövetségeként működne a továbbiakban, amelyről a küldöttértekezletnek tettek javaslatot. A létrejövő három egyesület: a Tartalékosok Megyei Szervezeteinek Egyesülete, az Aktív Tartalékosok Egyesülete és a Tartalékosok Hadtörténelmi Egyesülete. A beterjesztett átalakítási javaslatot a küldöttértekezlet sok-sok vita után további fejlesztésére, részletes kimunkálása mellett döntött, így a Magyar Tartalékok Szövetsége a továbbiakban, a törvény hatályba lépéséig egyesületként működik tovább, névváltozás nélkül.

A küldöttértekezlet ügyrendi javaslat alapján arra hatalmazta fel az elnökséget, hogy a beterjesztett stratégiát küldje meg a megyei elnökségeknek, akik kialakítják azzal kapcsolatos javaslataikat és 2013 augusztus végéig újra napirendjére tűzi a testület a beterjeszthető stratégiai javaslatát.

Az értekezleten Mohácsi Pál a Matasz érdekében eddig végzett munkájáért emlékplakettet vehetett át Czuprák Ottótól.

1595955336