Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiegyensúlyozottság és érdemi együttműködés

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2014. április 2. 21:21

Határ menti találkozó keretében fogadta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök horvát partnerét, dr. Drago Lovrić vezérezredest a Zala megyei Gosztolán április 2-án, szerdán.

A magyar−horvát katonai és katonadiplomáciai kapcsolatokat a kiegyensúlyozottság és az érdemi együttműködés jellemzi. Mindkét fél fontosnak tartja a kétoldalú katonai kapcsolatok fenntartását és azok bővítését, ami Horvátország 2009-es NATO-taggá válásával a szövetségesi együttműködés szintjére emelkedett.

1595969722
A tárgyaláson kiemelt szerepet kapott a különleges műveleti képesség közös fejlesztése

A két vezérkarfőnök évenkénti találkozója legutóbb, 2013 márciusában ugyancsak a határ mentén, Horvátországban volt.
Az idei találkozón a partnerek áttekintették azokat a közös gyakorlatokat és kiképzéseket, amelyek fontos részét képezik a kétoldalú együttműködés fejlesztésének.

A tárgyaláson kiemelt szerepet kapott a különleges műveleti képesség közös fejlesztése, amelynek szándéka a tavalyi vezérkarfőnöki találkozón fogalmazódott meg először. A különleges műveleti képességfejlesztés tekintetében a horvát fél hasonló utat járt be, mint a magyar, és ugyanabba az irányba halad. A horvát hadsereg jelenleg egy különleges műveleti zászlóaljjal rendelkezik − e képességet jelentős amerikai támogatással alakították ki, és a magyar félhez hasonlóan egy Különleges Műveleti Osztag képesség kialakítására törekszenek.

A Magyar Honvédség különleges műveleti képességfejlesztése hosszú távú koncepciójának részét képezi a regionális együttműködés kialakítása és további fejlesztése, amelynek keretében az együttműködés elsősorban a törzsfelkészítésben, a különleges műveletek tervezésében, koordinálásában, alegységszinten a csoportok közös felkészítésében, közös kiképzési rendezvényekben és a feladatok közös végrehajtásában nyilvánulhat meg.
A további kiképzési együttműködés keretében a magyar vezérkarfőnök felajánlotta a horvát fél számára az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a hajózóállomány számára szervezett túlélőképzésen való részvétel lehetőségét.
A horvát légiirányító központban feladatot végrehajtó szakállomány kiképzésében a magyar légi vezetési szakemberek a korábbi években aktívan részt vettek. Erre a jövőben is lehetőség lesz, így Benkő Tibor vezérezredes felajánlotta, hogy a magyar szakemberek – ha erre igény van − továbbra is részt tudnak vállalni a kiképzésekben.

1595969722
Dr. Drago Lovrić vezérezredes és dr. Benkő Tibor vezérezredes

A tárgyalásokon további témaként szerepelt a horvát−magyar katonai, rendőri, rendészeti együttműködés megújítása, amely a horvát tapasztalatok felhasználásával hathatósan segítené a Magyar Honvédség katonai rendészetének napirenden lévő modernizálását. A légi kutató-mentő szolgálatok együttműködése kapcsán a nemzetek nyitottak arra, hogy adott esetben légi kutatás-mentés céljából kölcsönösen egymás légterébe is lehetővé tegyék a berepülést, amennyiben a mentési feladatok ezt megkívánják. Emellett a horvát fél felajánlotta, hogy − a megfelelő technikai egyezmények kidolgozása után − Magyarország rendelkezésére tudja bocsátani repülő-tűzoltó eszközeit nagy kiterjedésű tűzvész esetén.

A tárgyalások végén a vezérkarfőnökök egyetértettek a kétoldalú katonai kapcsolatok további erősítésében, kiemelt figyelemmel a tradicionális kapcsolatok megőrzésére, a fegyvernemi alegységek közös kiképzésének folytatására, illetve a nemzetközi gyakorlatokon való részvételre.

1595969722
Csoportkép a határ menti találkozón részt vevő horvát és magyar delegációról


Fotó: Honvéd Vezérkar