Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiegyensúlyozottság és érdemi együttműködés

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2013. november 5. 14:27

Határmenti találkozón fogadta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök szlovén kollégáját, Dobran Božic dandártábornokot a Zala megyei Gosztolán, november 4-én.

1595962525
A Zala megyei Gosztolán találkozott a szlovén és a magyar vezérkarfőnök

A magyar-szlovén katonai és katonadiplomáciai kapcsolatokat a kiegyensúlyozottság és az érdemi együttműködés jellemzi, ami Szlovénia 2004-es NATO-taggá válásával szövetségesi együttműködés szintjére emelkedett. A két vezérkarfőnök évenkénti találkozóját legutóbb, 2012 novemberében a szlovéniai Mariborban rendezték meg.

Az idei találkozón a két ország vezérkarfőnöke áttekintette a közös gyakorlatokat és kiképzési rendezvényeket, amik fontos részei a kétoldalú együttműködés fejlesztésének. Ennek keretében a magyar fél részletes tájékoztatást adott a 2014-re tervezett gyakorlatokról, valamint a magyarországi kiképzési komplexumok és szimulációs rendszerek – a MARCUS-, a MARS-, a KRONOS- és a MILES-rendszerek – felkészítésekbe történő bevonhatóságáról.

Az egyeztetések fontosságát jelzi, hogy a korábbi együttműködés egyik kiemelkedő példája volt a két ország közös békemissziós feladata Koszovóban. Emellett mindkét ország érdekelt az olasz-magyar-szlovén Többnemzeti Szárazföldi Kötelékben (Multinational Land Force – MLF), amely a térség biztonsági és védelmi képességének erősítése érdekében jött létre.

1595962525
Áttekintették a közös gyakorlatokat és a kiképzési rendezvényeket

A katonai oktatás-képzés terén is jó kapcsolatot alakított ki a két ország, hiszen kölcsönösen folyik a magyar helikoptervezetők szlovéniai magashegyi és a szlovén helikoptervezetők magyarországi földközeli kiképzése; valamint a megfigyelők részvétele egymás gyakorlatain. Ennek sikerét az is jelzi, hogy 2007 szeptembere óta évente megrendezik a Lord Mountain elnevezésű szlovén-magyar magashegyi helikopter-repülési kiképzési programot.

A megbeszélésen a két vezérkarfőnök érintette a Szlovéniában működő Többnemzeti Hegyi Hadviselési Kiválósági Központ tevékenységét is. A központ Oktatási és Kiképzési Munkacsoportjának Magyarország is tagja, így alapító országként vesz részt annak működésében.

A szlovének nagy érdeklődéssel tekintettek a Magyarországon évek óta rendszeresen végrehajtott, úgynevezett Rögtönzött Robbanóeszközök Elleni Tevékenység Elleni Védelem (C-IED) és az előretolt harcászati irányító (JTAC) felkészítésekre, mivel ezekben a témakörökben ők is szerveznek felkészítéseket. Felmerült, hogy költséghatékonysági szempontból ezeket a képzéseket a jövőben összehangolják. Emellett a kiképzési lehetőségekkel kapcsolatban Božic dandártábornok felajánlotta, hogy szlovéniai kiképző bázison segítenék a magyar katonabúvárok felkészítését.

A tárgyalás során szó esett a Légtérrendészeti Együttműködésről (Air Policing) is, hiszen a Szlovénia NATO csatlakozását követően, a NATO Integrált Légvédelmi Rendszer (NATINADS) fenntartása érdekében szükségessé vált a légtérrendészeti feladatok megnyugtató rendezése. Ennek keretében Magyarország látná el a szlovén légtér rendészeti feladatait, amelynek ratifikálását mindkét ország még ez évben szeretné megvalósítani, de a jogi részletek tisztázására még szükség van.

1595962525
A tárgyalás során szó esett a Légtérrendészeti Együttműködésről is


Elhangzott: szorosan kapcsolódva a formálódó Légtérrendészeti Együttműködéshez, indokolt lenne kétoldalú Légi Kutató-mentő együttműködési megállapodás kidolgozása, a közös határszakaszon esetlegesen bekövetkezett légi közlekedési balesetek felszámolása érdekében. Magyarország és Románia korábban már kötött hasonló megállapodást, amelynek értelmében évente közös kutató-mentő gyakorlatot rendeznek Cross Landing néven.  A románokkal történő egyeztetés után hazánk felajánlotta, hogy Szlovénia  megfigyelőként részt vehet a román-magyar közös légi kutató-mentő kiképzésen. 

Mivel Szlovénia – a balkáni nemzetekkel együttműködésben – szeretné szorosabbá tenni kapcsolatait az egészségügy területén, Božic dandártábornok kifejtette, szükségesnek tartja a szakmai vonalon megvalósuló eszmecserét a magyarországi tapasztalatok átvétele érdekében.

A tárgyalások végén a vezérkarfőnökök egyöntetűen megfogalmazták a kétoldalú katonai kapcsolatok további erősítésének igényét, kiemelt figyelemmel a tradicionális kapcsolatok megőrzésére, a fegyvernemi alegységek közös kiképzésének folytatására, illetve a békeműveleti területen szerzett tapasztalatok cseréjére.

1595962525
Megfogalmazódott a kétoldalú katonai kapcsolatok további erősítésének igénye

Fotó: Szabó Lajos zászlós