Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiharcolt biztonság – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. december 6. 13:06

Fél Magyarországnyi terület, százhuszonhárom járás, tizenhét nemzet hétezer-ötszáz katonája: az ISAF RC North (International Security Assistance Force Regional Command North – a nemzetközi biztonsági együttműködő erő északi régióparancsnoksága) Afganisztán legnagyobb közigazgatási régiójában fejti ki tevékenységét, s legutóbb, hat hónapig magyar tábornok töltötte be a parancsnokság törzsfőnöki beosztását.

1595964015
A kettőből az egyik afganisztáni (nem az Amerikai Egyesült Államok, hanem Németország vezette) régió életének normalizálása, biztonságának megteremtése éveken keresztül jelentett hatalmas kihívást az ISAF számára, tudjuk meg Korom Ferenc dandártábornoktól, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnökétől, aki szeptember elejéig, fél éven keresztül az RC North törzsfőnöke volt. Ezt a beosztást szövetségesi megállapodás alapján, rotációs rendszerben a svéd, a norvég és a magyar hadsereg látja el. Korom tábornok előtt Szabó László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar kiképzési csoportfőnöke volt az RC North törzsfőnöke.

(Korom Ferenc egyébként igazi afganisztáni veteránnak számít, hiszen 2009-ben az MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnoka volt, s itthoni beosztásaiból fakadóan még öt másik alkalommal is megfordult hosszabb-rövidebb időre az országban. De bőven rendelkezik más irányú missziós tapasztalattal is, hiszen Cipruson és a Balkánon egyaránt kétszer, míg Irakban egy alkalommal teljesített féléves szolgálatot.)

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 13-án, pénteken megjelenő számában!)