Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kimagasló ejtőernyős sportsikereket hozott a 2018-as esztendő

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. március 3. 21:22

Számos nemzetközi megmérettetésen vett részt tavaly a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület. A Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottját is adó egyesület sportolóinak 2018-as versenyeredményei önmagukért beszélnek.

1599199455
A legrangosabb megmérettetésen, a Magyarországon rendezett 42. CISM Katonai Ejtőernyős Világbajnokságon harmadik helyezést ért el a válogatott csapat célbaugrásban. A bulgáriai Montanában tartott 35. FAI Ejtőernyős Világbajnokságon ugyanebben a versenyszámban a tizedik helyet sikerült megszerezni, egyéni célbaugrásban Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós azonban az ötödik pozícióig jutott.

A világbajnokságra elsősorban az Ejtőernyős (PARAWCS) Világkupa versenysorozat fordulói biztosítottak „élesben" felkészülési lehetőséget. Csapat célbaugrásban a rijekai első fordulón második, a lescei második körben első helyet szerzett a csapat. Peitingben nem sikerült ilyen jól a szereplés, itt tizenegyedikek lettek, Bellunóban azonban ismét ők álltak a dobogó legfelső fokán, míg Thalgauban negyedikek, Locarnóban pedig harmadikok lettek. A versenysorozat keretében szép egyéni eredményeknek is örülhettünk: Varga Tamás zászlós egy első és egy harmadik, Gál Szabolcs törzsőrmester pedig egy harmadik helyet tudhatott magának egyéni célbaugrásban, míg egyéni, illetve master kategóriában Asztalos István zászlós összesen két első és egy negyedik helyet szerzett meg. Master kategóriában ezzel az egész mezőny második legjobbjának bizonyult, Varga zászlós pedig egyéni célbaugrásban bizonyult a harmadik legeredményesebbnek. A sorozat összesített eredménye alapján a csapat második lett célbaugrás kategóriában.

1599199456
Sikereket hozott a válogatottnak a Kelet-Európa Ejtőernyős Célbaugró Kupa versenysorozat is: itt összesítettben csapat célbaugrás kategóriában első helyezést értek el a magyar katonák, míg egyéni célbaugrásban Asztalos István második, Nagy Zoltán pedig harmadik lett. Mellettük a brassói fordulón Hirschler Gábor zászlós is behúzott egy első helyet egyéni célbaugrásban. Az UEP 2018. Ejtőernyős Célbaugró Versenyén, Szolnokon a SZHESE 1. csapata lett az éllovas csapat célbaugrásban, egyéni célbaugrásban pedig szintén magyarok állhattak az élre: az első helyet Kollár Gábor százados, a másodikat Olenyik Roland őrmester szerezte meg.

A számos hazai versenyszereplés közül csapat célbaugrásban mind a szegedi V. Rolf Kupa Ejtőernyős Célbaugró Versenyen, mind a békéscsabai Viharsarok Kupán és a szegedi 19. MATASZ-MEBSZ Kupán első helyet szereztek. A szolnoki Ejtőernyős Célbaugró Magyar Nemzeti Bajnokság Hüse Károly Emlékversenyen az első, a harmadik és a negyedik helyezést is az SZHESE csapatai szerezték meg. Nagy Zoltán, Kollár Gábor százados, Olenyik Roland őrmester és Asztalos István zászlós ezekről a tornákról is dobogós helyezésekkel tértek haza.

1599199456