Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koncentráció és kitartás

Szöveg: Csorba Katalin főhadnagy |  2013. július 10. 11:06

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység különleges díszelgőcsoportja a közelmúltban részt vett a Cseh Köztársaság fegyveres erőinek napja alkalmából tartott nemzetközi díszelgőbemutatón.

A nemzetközi szereplést idén már több hazai fellépés is megelőzte: többek között Kecskeméten, Miskolcon és Pestszentimrén aratott nagy sikert a csapat.
A prágai rendezvényen a magyar katonák mellett cseh, lengyel és osztrák csoportok mutatták be díszelgőtudásuk legjavát.

Gyarmati Ádám hadnagy, a magyar csapat vezetője elmondta: a nemzetközi szereplés a szokásosnál is jobban megemelte az adrenalinszintet, hiszen amellett, hogy Magyarországot képviselték a rendezvényen, a helyszín adta sajátosságokhoz is alkalmazkodniuk kellett.

A csoport felkészültségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a felhős idő és a párás macskakő ellenére is nagy pontossággal és szakszerűen hajtották végre a bemutatót.

1595956852

A próbákat követően a műsor délután kettőkor kezdődött. A magyar formáció a Kossuth-induló dallamaira vonult be a Vencel térre, amit óriási tapsvihar fogadott. A díszelgőcsoportok bemutatói egymást követték, majd egy közös díszmenettel zárult a rendezvény.

A külföldi csoportok bemutatójához képest a magyarok nyolc és fél perces műsora azért is különleges, mert csak ők hajtanak végre különösen veszélyes fegyverdobásokat egymással szemben nagyobb távolságból vagy akár egymásnak háttal állva. A csoport tagjai által használt SZKSZ karabély tömege közel 5 kilogramm, így a kihajtott szuronnyal végrehajtott dobások különösen nagy fizikai és szellemi megterhelést jelentenek.

Gyarmati Ádám elmondta: egy-egy bemutató óriási koncentrációt és felkészültséget igényel. A különleges díszelgőcsoport tagjai a napi feladataik ellátása mellett készülnek a fellépésekre. A fegyverfogások és a díszelgőmozdulatok szabályos végrehajtása, az összhang kialakítása és fenntartása, a különböző időjárási és talajviszonyok időről időre próbára teszik a katonák koncentráló- és állóképességét.
A felkészülésbe fektetett energia azonban rendszeresen meghozza a gyümölcsét: a különleges díszelgők népszerűsége egyre nagyobb. A csoport következő fellépését a Balaton-átúszáson élvezheti majd a közönség.

A Prágában fellépett csapat tagjai voltak: Gyarmati Ádám hadnagy, Hajós László törzsőrmester, Balog Péter szakaszvezető, Móré Zoltán szakaszvezető, Kelemen Tibor szakaszvezető, Szőke Attila őrvezető, Tóth Tamás őrvezető, Csók Edmond őrvezető, Kosztel Róbert őrvezető, Takács Tamás tizedes.

Fotó: Gyarmati Ádám hadnagy

Címkékdíszelgő