Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia az országos honvédelmi nevelésről

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. április 28. 13:35

A honvédelmi nevelés aktuális kérdései címmel rendezett kétnapos konferenciát a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály Balatonakarattyán, a napokban. A rendezvényen résztvevő köznevelési intézményvezetők és a tantárgyat tanító pedagógusok megismerkedhettek a tárca megújuló programjával, amely az új tanévtől Honvéd Kadét Program néven folytatódik.

Az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban tartott konferenciát Vargha Tamás parlamenti államtitkár nyitotta meg, aki hangsúlyozta: a haza védelmének fontos pillére állampolgárainak hazafias elkötelezettsége, ezért a fiatalok honvédelmi nevelése mindig aktuális kérdés. „Annak érdekében, hogy ezt a munkát hatékonyan tudjuk végezni, szükség van a korábbi években KatonaSuli néven megismert nevelési program megújítására, kiegészítésére. A megújult programot a 2017/2018-as tanévtől tervezzük útjára indítani Honvéd Kadét Program elnevezéssel."

A konferencia résztvevői a hazai pedagógiai „jó gyakorlatok" és a stratégiai tervek mellett megismerkedhettek az Egyesült Királyságban már több mint 150 éve működő kadét-rendszerrel is, amelyről a Brit Védelmi Minisztérium főtisztje, Simon Ettinghausen tartott előadást. Ugyanakkor a magyar köznevelés aktuális trendjeiről Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa tájékoztatott, valamint dr. Lacsny Márton a honvédelmi neveléssel kapcsolatos kutatásáról számolt be.

1596031217

Az előadók a honvédelmi nevelés kérdését több oldalról világították meg, így betekintést nyújtottak a Honvédelmi Sportszövetség szerepébe, a honvédelmi ágazati szakképzésbe, a katonai alapismeretek tantárgy fejlesztésébe, a honvédelmi nevelés érzelmi területére. A résztvevők információkat szerezhettek továbbá a 2017-es honvédelmi táborokról, a hadisírgondozásról, valamint a Katonai Emlékpark Pákozd által működtetett Hazafiság iskolája programról is. Az előadások során bemutatták az altiszti pálya fontosságát, valamint a pedagógusok által is vállalható önkéntes tartalékos szolgálat lehetőségét.

Érdekes színfoltja volt a konferenciának Gausz Tamás, a Magyar Szablyavívó Iskola oktatójának előadása, aki a szablyavívás hazai történetét mutatta be, míg a sportlövészet nevelésre gyakorolt hatásáról, saját személyes élményei alapján, Tobai-Sike Renáta világ- és Európa bajnoki bronzérmes, olimpikon sportlövő beszélt.