Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorús Ferenc hű volt esküjéhez

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. március 10. 17:42

„Koszorús Ferenc hű volt esküjéhez, ahhoz az eskühöz, amelyet Magyarországra és a Szent Koronára tett le, s amely alól csak a halál oldozhatja fel az embert” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter március 10-én kedden, a Páncélosokkal az életért című, a posztumusz vezérezredesnek emléket állító könyv díszbemutatóján Budapesten, a HM Hadtörténet Intézet és Múzeumban.

1595989233

Hende Csaba beszédében felidézte, hogy 1944 júliusában Koszorús Ferenc páncélosai „óraműpontossággal" szállták meg a főváros fontos pontjait, és ez elég volt ahhoz, hogy megakadályozza az összesen 2200 úgynevezett csillagos házban összegyűjtött 270-280 ezer, főként budapesti zsidó deportálását. „Ez sokaknak haladékot, a többségnek pedig a megmenekülést jelentette. Tettével Koszorús Ferenc nagyon sokat tett Magyarország és a Magyar Honvédség becsületének védelmében, mert megmutatta, hogy melyik a nemzet igazi arca " – hangsúlyozta a tárcavezető.

Szólt arról is, hogy a nyilas hatalomátvétel után hazánk végleg elvesztette szabadságát, és csak a Szovjetunió összeomlása után nyerte vissza azt. „Tehát Magyarország 1944. március 19-e és 1990. május 2-a, vagyis az első szabad választások közötti időben nem volt független, és nem volt szuverén" – tette hozzá.

1595989233

A miniszter szavai szerint nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a rendszerváltoztatás egyik legnagyobb eredménye, hogy ma Magyarország csak olyan védelmi szövetségben, a NATO-ban vesz részt, amelyhez népszavazás útján kinyilvánított szabad akaratából csatlakozott.

Ifjabb Koszorús Ferenc beszédében hangsúlyozta: az ezredes igaz, magyar katona volt, aki becsülettel szolgálta a hazáját és elhatárolódott minden szélsőséges politikai irányvonaltól. „Tettével feltartóztatta a budapesti csendőrséget, így nem tudták német haláltáborokba vinni a zsidókat" – fűzte hozzá. „Soha nem szabad elfeledni a bűnöket és a bűnösöket, nemcsak az áldozatok miatt, hanem hogy ilyen barbarizmus soha ne fordulhasson elő újra" − mondta.

1595989234

Hantos Zsuzsa, a kötetet kiadó Koszorús Ferenc Emlékbizottság elnöke azt mondta: a mű emléket kíván állítani a zsidóüldözésben megbélyegzett, munkaszolgálatra kötelezett, a német megszállás után gettóba zárt, majd pedig koncentrációs táborba hurcolt magyar zsidóságnak, és egy olyan korszaknak is, amelynek bekövetkeztét meg szerettünk volna akadályozni. „Koszorús Ferenc és társainak az élettörténete emléket állít azoknak az embereknek és családoknak, akik két diktatúra idején mutattak példát emberségből, hazaszeretetből, megmutatták, hogy minden vészkorszakban lehet hősként is viselkedni" – tette hozzá.

A kötetről elmondta: tartalmazza a mentőakció dokumentumait, a vonatkozó tanulmányokat és a témában tartott egyik konferencia leiratát. Egy DVD-melléklettel jelentették meg, amelyen megtalálhatóak rádió-, illetve televízióbeszélgetések.

Koszorús Ferenc 1899. február 3-án született Debrecenben és 1974. március 8-án hunyt el a virginiai Arlingtonban. Göncz Árpád köztársasági elnök 1991. március 15-én posztumusz vezérezredessé léptette elő.

1595989234

A könyv bemutatóján, amit a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály szervezett − mások mellett − jelen volt Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária