Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számos programból válogathatunk március 15-én

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. március 10. 17:04

Sajtótájékoztatón ismertette a március 15-i rendezvénysorozat részletes forgatókönyvét Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára március 10-én, kedden Budapesten, a Nemzeti Múzeumban.

1595989232

A sajtótájékoztatón Kun Szabó István beszámolt arról is, hogy a rendezvényeket − az elmúlt évek szokásainak megfelelően − egy operatív törzs felügyeli, biztosítja majd. Ennek munkájában részt vesz a Budapesti Közlekedési Központ a Budapesti Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is.

Varga László, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző osztályának vezetője kiemelte: az ünnep alatt a sokéves átlaghoz hasonló időjárás várható. Vasárnapra felszakadozik a felhőzet, így nem kell egész napos csapadékra számítani, és a két évvel ezelőttihez hasonló extrém körülményekre sem kell készülni.

1595989232

Dr. Ivády Nóra, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a Várban ingyenes családi programok várják az érdeklődőket. A Budapesti Történeti Múzeumban egész nap tartanak foglalkozásokat, a látogatók megismerhetik például a Lánchíd építésének történetét. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban egész nap tart a Forradalmi forgatag, a Magyar Országos Levéltár pedig kalandos időutazásra invitálja az érdeklődőket.

Tóthné Mogyorósi Nóra, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Koordinációs Főosztályának osztályvezetője arról beszélt, hogy a KLIK és a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal együttműködésének köszönhetően diákcsoportok is részt vesznek majd a rendezvényeken, akik immár negyedik alkalommal ismerkedhetnek meg a múlttal rendhagyó történelemórák keretében.

1595989233

Szente Vajk, színész, rendező, műsorvezető, a Madách Színház tagja A mi március 15-énk című programot mutatta be. Kiemelte: eddig országszerte több mint 400 önkormányzat jelezte, hogy vasárnap délután 3 órakor valamely közterületen elszavalják a Nemzeti dalt.

Bajnai Zsolt, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának kommunikációs vezetője elmondta, hetven év után először lesz látogatható Táncsics Mihály börtöne, és ebben a formában utoljára is, hiszen a nemzeti ünnep után a Hauszmann-terv keretében régészeti munkálatok kezdődnek az épületben.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária