Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzással és hangversennyel ünneplik a magyar katonazene napját

Szöveg: Takács Vivien |  2019. április 29. 15:04

Lehár Ferenc zeneszerző és katonakarmester születésének évfordulóján ünneplik a magyar katonazene napját. Április 30-án a Magyar Honvédség zenekarai és zenészei országszerte megemlékeznek az elődökről, összegzik az eddig elért eredményeket és áttekintik a jövő feladatait.

1599201786
A központi rendezvényt az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál rendezik meg. A Petőfi Sándor laktanyában reggel kilenc órakor megkoszorúzzák Fricsay Richárd alezredes szobrát. Az egykori karmester és főzeneigazgató a magyar katonazenének szentelte életét, nevéhez kapcsolódik a katona-zenekarok hatékony beillesztése a Magyar Honvédség rendszerébe. Emblematikus személyiségének emlékére 2014-ben avattak szobrot a Petőfi-laktanyában.

A program a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) dísztermében folytatódik, ahol Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere mond köszöntőt. Az állománygyűlést követően katonazenekari szimpóziumot rendeznek, amit egy ünnepi hangverseny követ. A rendezvény hivatalos része a HM HIM díszudvarán található, a haza szolgálatában elesett katonazenészek emléktáblájának megkoszorúzásával ér véget.

„A katonazenészek és a zenekarok a Magyar Honvédség sajátos és értékes »fegyvernemének« tagjai. A zenekarok tagjai kiválóan képzett, magasan kvalifikált tisztek és altisztek, akik elhivatottan, a zene eszközével állnak a haza szolgálatában" – mondta el érdeklődésünkre a fegyvernemi nap alkalmából Sárosi Péter százados, a Magyar Honvédség Központi Zenekarának zenekarvezetője. Hozzátette: zenei munkásságuk meghatározza a honvédség ünnepeit és hétköznapjait.