Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Középpontban a teljesítmény

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2012. szeptember 9. 16:37

A teljesítményértékelésről tartottak tájékoztatást és felkészítést a napokban Győrött, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél.

Az új humánstratégia rendszerében fontos szerepet kap a visszaellenőrizhetőség és a teljesítmény folyamatos nyomon követhetőségének biztosítása. A teljesítmény mérésének célja a minőségi kiválasztás, az előmenetel és az egyén fejlesztésének támogatása, valamint ezáltal a szervezet teljesítményének növelése.

A katonák számára a teljesítményértékelés egyfajta visszacsatolást ad az általuk elvégzett munka minőségével kapcsolatban. Ez az információ sokféle jelentéstartalmat hordozhat. Egyrészt feltárja az egyén teljesítményének erős és gyenge oldalait, az esetleges hiányosságokat és ezek pótlásának lehetőségeit. Másrészt kiemeli azon képességeket, melyeket érdemes megtartani, továbbfejleszteni. Ezenfelül lehetőséget biztosít a közvetlen szolgálati elöljáró számára, hogy javaslatot tegyen az értékelt személy fejlődését segítő feladatokra. Az értékelés során a szakmai munka mellett az egyén személyisége, munkakapcsolatai és együttműködési képessége is fontos szerepet játszik.

Mindenképp fontos, hogy helyére kerüljön és megfelelően legyen értékelve az, aki beosztásában jól teljesít, maximálisan megfelel a vele szemben támasztott követelményeknek, azonban képességeit, kompetenciáit tekintve előmenetelre, magasabb beosztásra nem alkalmas; továbbá az is, aki olyan teljesítményt nyújt, valamint olyan általános katonai, valamint szakmai fejlődési pályát fut be, ami magasabb felkészültséget, meggyőző vezetői kompetenciákat és nem utolsósorban felelősségvállalási hajlandóságot igénylő beosztásra is alkalmassá teszi. Ezen jellemzők értékelése, illetve a következő időszakban előmenetelre tervezhető katonák körének meghatározása is alapvető feladata az értékelést végző állománynak.