Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös célokért – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. január 8. 10:13

Sokat kell tennünk azért, hogy a honvédelem valóban nemzeti ügy legyen. Minden generációban tudatosítani kell: haza csak egy van – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a média képviselőivel folytatott háttérbeszélgetésen, amelynek keretében szólt a tárcát és a honvédséget érintő fontosabb témákról, illetve ismertette a 2018-ra vonatkozó elképzeléseket.

1596043234
Különböző veszélyek, új típusú kihívások jelentek meg szerte a világban, így Európában is – kezdte értékelését a tárcavezető. A Magyar Honvédségnek nem elsődleges feladata a terrorizmus elleni harc, de rendelkezik ilyen képességekkel. Nemzetközi felhatalmazás alapján jelenleg is végzi ezt a tevékenységet a világ több pontján, de itthon is óvja az értékeket, szavatolja a biztonságot.

– Fontos célunk, hogy a Magyar Honvédség kellő erővel rendelkezzen, ütőképes legyen, hazánk védelmét, biztonságát a legmagasabb szinten tudja garantálni. Az ország védelmi képessége három pilléren nyugszik: a Magyar Honvédség adottságain, a szövetségesi rendszeren, illetve a magyar állampolgárok áldozatkészségén, hazafias elkötelezettségén – mutatott rá a miniszter, majd hozzátette: ha e három pillér közül bármelyik is sérül, az egész szerkezet meggyengül. Tehát hazánk számára egyik sem nélkülözhető. Szükségünk van szövetségeseinkre, mert olyan típusú kihívásokkal is találkozunk, amelyekre egyedül nem tudunk hatékony válaszokat adni. De elengedhetetlen a valódi képességekkel rendelkező honvédség, illetve az állampolgárok szerepvállalása is.

Dr. Simicskó István figyelmeztetett: sokat kell tennünk ugyanakkor azért, hogy a honvédelem valóban nemzeti ügy legyen. Minden generációban tudatosítani kell: haza csak egy van. Ez pótolhatatlan érték, sok vért áldoztak őseink azért, hogy mi most itt lehetünk és élhetünk.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 12-én, pénteken megjelenő számában!)