Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös kiképzés a szállítóknak

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. május 29. 9:30

Többnapos keresztképzésen és közös vezetési gyakorlaton vesznek rész magyar és német logisztikusok Kaposváron, melynek célja egy többnemzeti szállító szakasz létrehozása. A közös szakasz május 26-án szállítási feladatokat hajtott végre az MH Bakony Harckiképző Központba.

A Join Logistics program keretében már régóta zajlik az együttműködés a német hadsereggel. Ennek keretében, május 18-án kezdődött a Safety Transport 2015 keresztkiképzés központi, magyarországi szakasza, ekkor érkeztek hazánkba a német logisztikusok is.

1595994627

A képzésen magyar részről az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állománya, német részről pedig a Bundeswehr 742-es Logisztikai Zászlóalja vesz részt. A program célja egy közös szállítószakasz kialakítása, a most zajló kiképzésen pedig arra készülnek fel a két nemzet logisztikusai, hogy békeidőben képesek legyenek együtt feladatokat végrehajtani, működjön a parancsnoki lánc és a híradás, illetve egy időben több feladatra is tudjanak koncentrálni.

1595994627

Ennek érdekében természetesen szükség van a közös nyelv, az angol csiszolására, emellett pedig az elmúlt hét során egységesítették a gépjárművek irányításához használt kéz- és zászlójeleket is. Ezen kívül kötelék és terepvezetést, illetve szállítást is gyakorolnak a közös szakasz katonái – tudtuk meg Juhász Gábor századostól. 

1595994627

A közös kiképzés vezetője azt is is hozzátette, hogy a május 30-ig tartó kiképzést már tavaly április óta tervezik a résztvevő felek. Az elképzelések szerint a szakasz kapacitását mindkét nemzet használni fogja a Capable Logistician 2015 gyakorlat előkészítése és végrehajtása során.

A képzés tervezetten jövőre Németországban folytatódik.

1595994627


Fotó: MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred