Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Krétai kör – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. június 15. 15:53

A legtöbben a nemzetközi békemissziót a modern kor vívmányának tartják, ám annak kezdetei több mint 100 évre nyúlnak vissza – ráadásul magyar találmánynak számít.

1599204084
A 19. század végén „tűzoltási hadműveletnek" nevezték azt, amit ma békefenntartásnak és béketeremtésnek mondunk; e kettő akkoriban még nem vált szét egyértelműen. Az első négy misszió még az első világháború előtt zajlott. A hat európai nagyhatalom, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország, Olaszország és az Osztrák–Magyar Monarchia együtt „teremtett rendet", majd igyekezett azt fenntartani. E missziók kapcsán derült ki, ami napjainkban jól ismert: a katonák jobban megértik egymást, mint a politikusok. A már egymás ellen fegyverkező országok katonái bajtársi szellemben tettek meg mindent a békéért.

A kezdetek

1896 májusában etnikai és vallási konfliktus alakult ki az Oszmán Birodalomhoz tartozó Kréta szigetén a lakosság és a török hatalmi szervek, illetve a keresztények és a mohamedánok között. 1897. február 4-én Canea városában felkelés tört ki. Három nap múlva a görög flotta egy köteléke befutott a Caneai-öbölbe, 14-én pedig megtörtént a partraszállás: az 1800 fős tengerészgyalogos egységhez 30 000 felkelő csatlakozott. Velük a 10 800 fős török helyőrség vette fel a harcot.

Miután Caneában osztrák–magyar konzulátus működött, a Monarchia közös hadügyminisztériumának haditengerészeti szekciója odairányította a Pireuszban tartózkodó KAISERIN UND KÖNIGIN MARIA THERESIA cirkálót és a SEBENICO torpedórombolót. A két hajó Gustav Ritter von Brosch sorhajókapitány, a MARIA THERESIA kapitányának parancsnoksága alatt február 4-én befutott Caneába, s a konzulátus védelmére – Heinrich Neugebauer sorhajóhadnagy parancsnoksága alatt – partra tett 30 matrózt. A szakaszt Pintér Gyula magyar állampolgárságú osztrák–magyar konzul önhatalmúan kordonszolgálatra rendelte, hogy elválassza Canea török és görög negyedét. A géppuskákkal felfegyverzett osztrák–magyar tengerészgyalogosokkal sem a törökök, sem a görögök nem akartak tengelyt akasztani; Caneában elültek a harcok. A SEBENICO február 5-én áthajózott Rhetymóba, 25-én Candiába.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 14-én megjelent számában!