Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges szolgálat

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. június 30. 17:30

Ünnepi állománygyűlést tartottak az MH Egészségügyi Központban június 30-án a magyar egészségügy napja alkalmából. A rendezvényen dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is részt vett.

1596015963

A Honvédkórház Róbert Károly körúti főobjektumában tartották csütörtök délután azt az ünnepélyes állománygyűlést, amelyen a haderő egészségügyi szakdolgozóinak munkáját köszönték meg július 1., a magyar egészségügy napja – Semmelweis Ignác születésnapja – alkalmából. A rendezvényen részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, dr. Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, illetve Schmidt Zoltán ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai erők főnöke, parancsnokhelyettes is.

1596015963

Az ünnepségen először dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök köszöntőlevelét olvasták el, amelyet a honvéd egészségügyi katonáknak és az egészségügyi dolgozóknak címeztek. „A honvéd egészségügy különleges szolgálat: különleges a megbízatás, a vele járó nehézség, a megoldáshoz vezető út, a siker, vagy sajnos néha a kudarc érzése. Semmelweis Ignác munkássága is azt bizonyítja, hogy ezen a szakterületen nem elég megfelelőnek lenni, hanem alázattal, a tudásuk legjavát nyújtva kell segíteni a betegeket, a rászorulókat" − írták. „Az Egészségügyi Dolgozók Napján elismerésünket fejezzük ki a honvéd-egészségügy minden katonájának és közalkalmazottjának azért a felelősségteljes és eredményes munkáért, amelyet a csapatok egészségügyi ellátásától a klinikai tevékenységig hazai földön és nemzetközi műveletekben végeznek. Kiemelt megbecsüléssel adózunk a határvédelem egészségügyi biztosításában és szervezésében részt vállaló összes kollégának. Köszönjük kiváló teljesítményüket a Magyar Honvédségre kiterjedő egészségügyi felvilágosító, megelőző, gondozó és gyógyító munkában, a szakállomány szakmai képzésében és továbbképzésében."

1596015963

Üzenetében a miniszter és a vezérkarfőnök külön köszöntötte azt a közel ötven egészségügyi szakembert is, akik a világ különböző pontjain teljesítenek jelenleg missziós szolgálatot. Megköszönték az Egészségügyi Központ, a csapat-egészségügyi szolgálat, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ szakembereinek lelkiismeretes és áldozatos munkáját is, amelyet a honvéd egészségügy szakmai bázisának megőrzése és továbbfejlesztése, a magyar katonaorvosok nemzetközi hírének megalapozása érdekében végeztek. „Azt várjuk el a honvéd egészségügy minden szereplőjétől, hogy a rendelkezésre álló eszközöket jól használva az eddigiekhez hasonlóan tegyenek meg mindent a rájuk bízott területen közös küldetésük sikeréért. Kívánunk ehhez erőt, egészséget, jó közösséget és felelősségteljes feladatokat!" − zárták üzenetüket.

1596015964

A köszöntő ismertetését követően Kökény Lászlóné őrnagy, a Honvédkórház Rehabilitációs és Krónikus Utókezelő főtisztje idézte fel Semmelweis Ignác életét és munkásságát. Mint mondta, az orvosi és ápolói hivatásban mindig, mindennap segíteni kell, talpon kell maradni, és dacolni kell a nehézségekkel. „Tisztelni és becsülni kell azokat, akik áldozatos munkájukkal segítséget nyújtanak, és az életet a születéstől kezdve egészen az elmúlásig kísérik" – fogalmazott.

1596015964

Ezután elismerések átadásával folytatódott a rendezvény: ezeket Benkő Tibor vezérezredestől, Szabó István vezérőrnagytól, Schmidt Zoltán ezredestől és Gaál Máriától, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara fővárosi fekvőbeteg-ellátási alelnökétől vehették át a kitüntetettek. Ezután a Honvéd Együttes művésze, Schmidt Ferenc adott rövid műsort.

1596015964

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária