Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legfontosabb a katona

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. október 17. 17:18

A világban, illetve hazánk szűkebb térségében zajló, nyugtalanító események pontosan rávilágítanak arra, hogy nem szabad csökkenteni a Magyar Honvédség képességeit, és létszámát – szögezte le dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) rendezte katonanemzedéki találkozón, október 17-én, pénteken, az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban (MH BRK).

1595980869

Dr. Benkő Tibor vezérezredes a haderő aktuális kérdéseiről szóló tájékoztatójában többek között kiemelte: személy szerint bízik abban, hogy a honvédelmi tárca 2015-ös költségvetése – amelyről a közeljövőben dönt az Országgyűlés – emelkedni fog az idei összeghez képest. A vezérkarfőnök emlékeztette a hallgatóságot Orbán Viktor miniszterelnök azon közelmúltban tett nyilatkozatára, miszerint „több figyelmet kell fordítani a Magyar Honvédségre". Ugyanakkor véleménye szerint a „realitás az, hogy hosszút évek alatt, kis lépésekben lehet megvalósítani a nagy ívű haditechnikai fejlesztést".

„Világosan kell látni, hogy a NATO-nak nincs saját hadereje, pusztán a szövetséges országok katonai képességeire, és felajánlásaira támaszkodik. Tehát a nemzeti haderő fejlesztése, egyben a szövetséges haderő fejlesztését is jelenti. Számunkra a legfontosabb prioritás a katona: megfelelően kiképzett állománnyal kell rendelkeznünk" – húzta alá Benkő Tibor vezérezredes.

1595980870

A kiképzettséghez kapcsolódva a vezérkarfőnök megemlítette, hogy a missziós szolgálat is komoly képességet biztosít a katonáknak. Kiemelte, hogy noha a honvédelmi tárca jelenlegi költségvetésének aránya a GDP-hez képest nem éri el a NATO által javasolt értéket, nemzetközi viszonylatban mégsem érte kritika a magyar haderőt, mivel – mint mondta – a katonák erőn felül, kiválóan teljesítenek, ráadásul a telepíthető állomány 12-13 százaléka teljesít, illetve teljesített szolgálatot külföldön, ami meghaladja a NATO-által elvárt tíz százalékos értéket.

„Brüsszelben pozitív példaként állítják más országok elé a Magyar Honvédséget" – jelentette ki a vezérkarfőnök.

1595980870

A vezérezredes úgy fogalmazott: minden századnyi; a szövetségnek felajánlott erő a személyi állományt tekintve valójában a váltások miatt 400-500 katonát jelent – természetesen a megfelelő felszereléssel. Közölte azt is, hogy a NATO jelenleg a gyorsreagálású, gyorsan telepíthető, mozgékony, légi úton szállítható, jó manőverező-képességű alegységeket részesíti előnyben.

Benkő Tibor vezérezredes, Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, valamint Kelemen József nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke az előadás előtt koszorút helyeztek el az MH BRK területén található, ünnepélyes körülmények között újraavatott BEOSZ Emlékpark központi kopjafájánál; az előadást követően pedig elismeréseket adtak át.

1595980870

Fotó: A szerző felvételei