Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Leginkább a hitünknek köszönhettük, hogy hazatérhettünk néhányan a Don-kanyarból”

Szöveg: Horváth Zoltán |  2014. október 5. 18:43

A „Honvédelemért” Kitüntető Cím I. fokozatát adományozta Horváth Pálnak Hende Csaba honvédelmi miniszter. A 95 esztendős világháborús veterán túlélte a Don-kanyar szörnyűségeit.

1595980213

„A hálás utódok nevében köszönöm azt a helytállást, amit a Don-kanyarban vitt véghez" − mondta köszöntőjében Hende Csaba. A tárcavezető röviden kitért arra, hogy a magyar hadtörténelem egyik legtragikusabb időszaka volt az, ami a Don-kanyarhoz kötődik. A jelenleg Szombathely újperinti városrészében élő Horváth Pál pedig azon kevesek közé tartozik, akik haza tudtak térni a véres harcmezőről. Arról a harcmezőről, melyet magyar katonák ezreinek vére öntözött.

1595980213

Horváth Pál tüzérségi bemérőként a nagykanizsai 3. hadtestben teljesített szolgálatot a távoli fronton, ahol a szovjet hadsereg támadása, áttörése óriási véráldozatot követelt a magyar katonáktól. Az egykori honvéd több társa életét mentette meg. Nem véletlen, hogy akkor hadsereg-parancsnoki kitüntetésben részesítették a kacsatovai harcmezőn mutatott hősiessége elismeréseként.

A 95 esztendős Horváth Pál remek egészségnek örvend, felesége, gyermekei társaságában fogadta a honvédelmi miniszter gratulációját, majd a Don-kanyarhoz kötődő emlékei felidézésével adott ízelítőt azokból a szörnyűségekből, melyeket szerinte nem is igen lehet szavakba önteni.
„Leginkább az akaratunknak és a hitünknek köszönhettük azt, hogy hazatérhettünk néhányan a Don-kanyarból"  − zárta szavait könnyeivel küszködve Horváth Pál.

1595980214

Fotó: Cseh Gábor