Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lett házelnöki látogatás a honvédelmi miniszternél

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. június 15. 16:58

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter udvariassági látogatás keretében fogadta hivatalában Ināra Mūrniece, a lett parlament elnöke által vezetett delegációt június 15-én, Budapesten.

1596034267

Dr. Simicskó István a látogatás során elmondta, hogy közös NATO- és EU-tagságunk számos területen egymást szorosan támogató szövetségessé tesz minket. Elkötelezettek vagyunk a magyar-lett kétoldalú együttműködés további folytatásában és bővítésében.

A honvédelmi miniszter hozzátette: idén július és szeptember között egy századdal részt veszünk a NATO megerősítő intézkedések keretében a térség megerősítésében, valamint a balti légtérrendészeti feladat teljesítését a 2019. május-augusztus közötti időszakban hazánk ismételten vállalja.

1596034267

A két fél egyetértett abban, hogy a tömeges illegális migráció és a terrorizmus ellen közösen kell fellépnünk, és meg kell védenünk az európai és schengeni határokat.

A házelnök asszony üdvözölte a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program elindítását, illetve a Magyar Honvédség fejlesztésére irányuló elképzeléseket, amelyek hosszú távon elősegítik a haderő képességeinek megerősítését és fejlesztését, valamint garantálni tudják a magyar emberek biztonságát.

Ināra Mūrniece Kövér László házelnök hivatalos meghívására érkezett Magyarországra. A delegáció magyarországi tartózkodása során egyeztetést folytatott még Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárával és Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével is.

1596034268

Fotó: Dévényi Veronika