Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárásokra kell készülni augusztus 20-án, de sűrűbben jár majd a metró

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. augusztus 17. 16:16

Már csütörtökön lezárásokra kell készülni a fővárosban az augusztus 20-i rendezvények miatt, viszont sűrűbben jár a metró a HÉV és több busz, illetve villamos is. Az állami ünnepen idén napsütés várható, eső valószínűleg nem lesz.

Szabó László, a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatója augusztus 17-én, szerdán a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón elmondta: már most nagy az érdeklődés az ünnepi rendezvények iránt, ezért nagy tömeget várnak például a Clark Ádám térre, ahol családi programokat és koncerteket tartanak majd, a Szent István Bazilikához a Szent jobb-körmenetre, valamint az esti tűzijátékra is.

1596018332

Sokan lehetnek majd Kossuth Lajos téren, ahol a zászlófelvonással kezdődik, majd a tisztavatással folytatódik az ünnep. A téren beszédet mond Áder János köztársasági elnök és dr. Simicskó István honvédelmi miniszter is.

Nagy az érdeklődés a Magyar Vöröskereszt véradó akciója kapcsán is, amit szombaton 11 és 19 óra között tartanak az Alkotmány utcában. A programokról bővebben az augusztus20.kormany.hu honlapon lehet tájékozódni – mondta Szabó László.

Az igazgató kitért arra is, hogy a nagy tömegre és a várható lezárásokra való tekintettel a szervezők azt javasolják, hogy az érdeklődők a közösségi közlekedést, elsősorban a metrót használják az ünnepi helyszínek megközelítésére. Augusztus 20-án a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sűríti több járatát is, így egész este rövidebb időközönként jár majd a metró, a szentendrei, illetve a csepeli HÉV, 4-es és a 6-os villamos, valamint a belvárosba tartó buszok és villamosok is.  A pontos – a közösségi közlekedést érintő – változásokról a bkk.hu honlapon lehet tájékozódni – tette hozzá.

Szécsi Tibor rendőr alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési és Közlekedési Osztály vezetője szerint már csütörtöktől egészen hétfőig ideiglenes lezárások és megállási tilalmak lesznek érvényben a főváros I., II., V., IX., XI. és XIII. kerületében. Megállási tilalom és korlátozások lesznek érvényben a Bazilikánál, a Szent Jobb körmenet útvonalán és a tisztavatás helyszínén, a Kossuth Lajos téren, illetve annak környékén.

1596018332

Az esti tűzijáték miatt a Dunán is korlátozzák a hajóforgalmat, lezárják a Gellért-hegyet, és a budai és pesti rakpartszakaszokon, hidakon és környékükön is korlátozások lesznek. A lezárt területeken, a megállási tilalom alá eső részeken hagyott autókat elszállítják és a környező utcákba viszik – mondta, azzal együtt, hogy a 112-es segélyhívó mellett a 061 273 40 59-es telefonszámon lehet érdeklődni az áthelyezett gépjárművek pontos helyéről.

Szombaton a Szabadság hídon és Lánchídon egész nap csak gyalogosan lehet majd közlekedni. Az esti tűzijáték idejére az Erzsébet hidat és a Lánchidat is teljesen lezárják, s szükség esetén akár a Szabadság hidat is. Emellett a Magyar Ízek utcája és a koncertek miatt csütörtöktől lezárják a Clark Ádám teret, továbbá a Mesterségek Ünnepe miatt a budai Várban pénteken és szombaton lesznek lezárások.

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás-előrejelző és Veszélyjelző Osztály vezetője szerint az idei augusztus 20-i ünnepen „kegyeibe" fogad mindenkit az időjárás: szombaton több órás napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel számottevő csapadék nélkül. A hőmérséklet 27 és 31 fok között alakulhat, ami azt jelenti, hogy igazi, nyári jó idő lesz. Megjegyezte, hogy közvetlenül az ünnep előtt és után viszont változékony idő lesz, akár eső is eshet.

1596018332

Fotó: Rácz Tünde