Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-amerikai közös hadgyakorlat kezdődött Magyarországon

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2015. február 22. 13:38

Légideszant művelettel és éleslövészettel egybekötött, harcászati szintű mozzanatokból álló közös gyakorlaton vesznek részt amerikai és magyar katonák – összesen több mint hétszázötvenen – február 22. és március 3. között.

A Warlord Rock 2015 elnevezésű közös gyakorlat célja, hogy a harcoló, harctámogató és harci kiszolgáló erők szövetséges együttműködésben készüljenek fel a légideszant műveletek tervezési, szervezési és vezetési feladataira.

A gyakorlaton amerikai részről a 173. Légi Mozgékonyságú Dandár, a Magyar Honvédségtől pedig az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalja, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, valamint az MH34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj kijelölt állománya vesz részt.

1595988314

A feladatokat több kiemelt helyszínen, az olaszországi avianoi légibázison, az MH Pápa Bázisrepülőtéren és a várpalotai gyakorlótéren hajtják végre, magyar irányítás alatt.

A NATO vezetési elvek szerinti közös gyakorlat egyik mozzanatát február 26-án, csütörtökön Ben Hodges altábornagy, az amerikai haderő európai parancsnokságának parancsnoka (Headquarters, United States Army Europe – USAREUR, Commanding General) és Hende Csaba Magyarország honvédelmi miniszter együtt tekinti meg.


Fotó: Dévényi Veronika