Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-bolgár megállapodás a hadisírokról

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. október 29. 16:11

Kormányközi hadisír-megállapodást írt alá Hende Csaba honvédelmi miniszter és Angel Petrov Najdenov bolgár védelmi miniszter október 29-én, kedden. Ezzel törvényi szintre emelkedik, hogy a két ország kölcsönösen gondoskodik egymás hadisírjairól.

1595962212

A hétfői, somogycsicsói emlékműavatást követően a hadisírokra vonatkozó megállapodást írt alá Budapesten Hende Csaba és Angel Petrov Najdenov. A honvédelmi miniszter a sajtó képviselőinek elmondta, a megállapodás megkötését hosszú előkészítési folyamat előzte meg. Bulgária a második világháborúban a szovjetek oldalán vett részt a harcokban hazánk területén mintegy 120 ezer katonával, amely létszámból összesen 3370-en estek el. Közülük 2489 katona eltemetésének helye ismert. A megállapodás megkötése Magyarország jövőbeli bulgáriai kegyeleti tevékenységének tervezése, végrehajtása és jogi szabályozása szempontjából is kiemelt jelentőségű.

1595962212

Hende Csaba kiemelte: a megállapodást megelőző plenáris egyeztetéseken – teljes egyetértés mellett – szóba kerültek a két ország közös műveleti szerepvállalásai is Afganisztánban, a Balkánon, Maliban és Georgiában. A szíriai konfliktussal kapcsolatos együttműködésről szintén szó volt, hiszen hazánk október 21-én segélyszállítmányt küldött Szófiába a Bulgáriában tartózkodó szír menekültek ellátásának biztosítására. Ennek összértéke mintegy 40 ezer euró.

Angel Petrov Najdenov köszönetet mondott hazánknak az együttműködésért. „Somogycsicsón gyakorlatilag Bulgária emlékezetét hantolták el" – szögezte le a magyar településen történt emlékműavatás és a megállapodás kapcsán a bolgár védelmi miniszter, aki szintén a jó kapcsolatokat és az egyetértést hangsúlyozta.

1595962212

Fotó: Rácz Tünde