Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-horvát katonai légtérvédelem

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. június 12. 16:20

A Magyarország és Horvátország közötti légtérvédelmi megállapodásról szóló előterjesztés vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés június 12-én, szerdán.

A NATO tagállamainak egymás közti megállapodásával rögzíthető két ország közös katonai légtérvédelme, mivel a katonai szövetség ezt közvetlenül nem rendelheti el – indokolta a Horvátország és Magyarország közös katonai légvédelméről szóló kétoldalú megállapodást a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes. Németh Szilárd ismertette: Magyarország kötött már hasonló megállapodást Romániával és Szlovéniával, Szlovákiával pedig folyamatban vannak a tárgyalások arról.

A megállapodás rögzíti a többi között az együttműködés fő szabályait, a felek felelősségi körét, biztosítja a képzés lehetőségét, de kitér a kárrendezés vagy például az információcsere kérdésére is. Németh Szilárd a legfontosabb feladatnak a magyar emberek biztonságának elősegítését és a bevándorlás megállítását nevezte. Beszámolt arról is, hogy az ország 2024-re éri el a NATO-ban előírt honvédelmi finanszírozási szintet, vagyis a GDP 2 százalékát fordítja majd erre a célra. Idén a kiadások 30 százalékát fejlesztésekre fordítják – ismertette. Rámutatott arra is: jövőre 20 százalékkal bővül a honvédelmi büdzsé, 616 milliárd forintra.

1599204025

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) örömét fejezte ki, hogy Románia és Szlovénia után a harmadik szomszédos országgal is sikerült légvédelmi megállapodást kötni. Kijelentette: Magyarország komolyan veszi az Észak-atlanti Szerződésből fakadó kötelezettségeit. Rámutatott: az eltérő légtérrendészet csökkenti az egyes országok erejét, a kétoldalú megállapodások azonban erősítik azt.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) pártja támogatásáról biztosította az előterjesztőt és célnak nevezte a határon átnyúló rendészeti feladatok hatékonyabbá tételét.

Nacsa Lőrinc (KDNP) fontosnak nevezete a kapcsolatok elmélyítését Horvátországgal. További célokra hívta fel a figyelmet, például a közösségi közlekedés fejlesztésének szükségességére. Megerősítette: pártja támogatja a javaslatot.

Ugyancsak pártja támogatását jelezte Molnár Gyula (MSZP), aki ugyanakkor olyan ügyeket is felhozott, amelyek miatt nem felhőtlen a két ország viszonya.

Németh Szilárd válaszában a magyar emberek biztonságát nevezte a legfontosabb kérdésnek, mint mondta, az előterjesztés ezt szolgálja.

Fotó: MTI