Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák fogják erősíteni a Baltikum biztonságát

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2016. június 14. 15:57

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter vezeti a magyar delegációt a NATO védelmi minisztereinek június 14-én, kedden kezdődött kétnapos brüsszeli tanácskozásán.

A miniszteri tanácskozásra egy nappal azt követően kerül sor, hogy az Országgyűlés egyhangú szavazással, törvényben erősítette meg Montenegró csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez. Ezzel hazánk – Izland és Szlovénia után – a harmadik tagországként ratifikálta a nyugat-balkáni ország belépését a NATO-ba.

A mostani az első olyan védelmi miniszteri tanácskozás a NATO történetében, amelyen már meghívottként, megfigyelői minőségben Montenegró védelmi minisztere is részt vesz, így a tárgyalóasztalt már nem 28, hanem 29 miniszter üli körül.

A NATO-találkozó margóján a Visegrádi Csoport védelmi miniszterei külön egyeztetést folytattak a balti szövetségesekkel, azaz észt, lett és litván kollégáikkal. Az ukrajnai válság miatt a keleti NATO-tagállamok biztonsági helyzete jelentősen romlott. A visegrádi négyek ebben a helyzetben – hasonló történelmi sorsuk és tapasztalataik okán – kiemelkedően fontosnak tartják a szövetségesi szolidaritást, s a gyakorlatban is hozzá kívánnak járulni a három balti szövetséges biztonságának szavatolásához.

1596015090
Fotó: Okosi Nikolett

Dr. Simicskó István elmondta: a megbeszélésen az a megegyezés született, hogy – a NATO keretei között – 2017-ben a visegrádi országok egy századnyi katonai erővel jelen lesznek a Baltikumban. A cseh, lengyel, magyar és szlovák alakulatok háromhavonta fogják egymást váltani, és közös kiképzési tevékenységet folytatnak majd a balti szövetségesek kijelölt katonai egységeivel.

Dr. Simicskó István részt vett a Németország mint keretnemzet által vezetett képességfejlesztési munkacsoport ülésén is. A csoportban összesen 16 NATO-tagország hangolja össze egymással katonai képességeinek fejlesztését. A szoros együttműködés nagyobb hatékonyságot tesz lehetővé a NATO-ban vállalt haderő-fejlesztési célok teljesítése terén.

A magyar honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a honvédség számos területen a visegrádi négyek hadseregeivel, azaz a cseh, a lengyel és a szlovák haderővel együttműködve fogja fejleszteni képességeit. A tervekben közösen megtartott kiképzések és többnemzeti hadgyakorlatok is szerepelnek, annak érdekében, hogy fokozzák a részt vevő katonai alakulatok együttműködési képességét, interoperabilitását.

(Honvédelmi Minisztérium)