Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonákat temettek újra Ukrajnában és Belaruszban

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2018. szeptember 29. 8:54

Összesen százharminchat, a második világháborúban elesett magyar katona újratemetésén vett részt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) delegációja Ukrajnában és a Belarusz Köztársaságban.

A delegáció szeptember 19-én Ukrajnában, a Lemberg megyei Potelics település német katonatemetőjének magyar hősi parcellájában tisztelgett a végső nyugalomra helyezett, összesen 103 magyar katona előtt. A megemlékezésen jelen volt Hüse Kálmán alezredes, Magyarország Kijevbe akkreditált véderő-attaséja, illetve Seremeta Szvjatoszlav, a Terrorellenes Műveletek Során, valamint a Háborúkban Elesett Katonák és Polgári Üldözöttek Emlékének Megörökítését Intéző Állami Tárcaközi Bizottságának felelős titkára is.

A munkacsoport, a katonakegyeleti út következő napján, a Belarusz Köztársaság Breszt megyei Berjoza város területén lévő német katonatemető magyar hősi parcellájában helyezte el az emlékezés virágait 33 magyar honvéd és 200 német katona földi maradványainak újratemetése alkalmából. Az ünnepségen részt vett Csutora Zsolt, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott minszki nagykövete és Pintér Gábor érsek, Belarusz apostoli nunciusa is.

1599193892
Az Ukrajnában újratemetett magyar katonák földi maradványai közül 38-at Kijevben, az Aszkold-hegyen található egykori hadikórház-temető területén exhumáltak a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (VDK) kezdeményezését követően. Úgyszintén a VDK kezdeményezésére történt exhumálás Szumi városában (14 fő), illetve a Volinyi megyei Jazavnj városában (40 fő) is. A második világháborúban az Ivano-Frankivszk megye Roszilna településén hősi halált halt hét magyar katona sírhelyéneknek feltárását a magyarországi hadisírgondozók kezdeményezték, ugyanis az elszórtan lévő eredeti eltemetési helyek nem biztosítottak megfelelő védelmet a katonák földi maradványainak. Sírjaikat a végső pusztulás veszélyeztette. A potelicsi katonatemetőben 2013-tól kezdődően temetik újra a hősi halált halt magyar katonákat: az első esztendőben 156 fő, 2014-ben 28 fő, 2016-ban pedig 119 fő lelt itt méltó végső nyugalomra.

A Belarusz Köztársaságban lévő Oszipovics városában úgyszintén a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség kezdeményezésére kezdődtek exhumálási munkálatok. A német katonák földi maradványainak exhumálásával egy időben történt a 33 magyar katona földi maradványainak kiemelése is. A munkálatokat nehezítette, hogy az egykori hadifogoly-temető területét a háborút követő időszakban felparcellázták, aminek következtében a terület egy része magántulajdonba került.

1599193892
A delegáció a háromnapos út során Lengyelországban, Orly község polgármesterével is sikeres megbeszélést folytatott a 2018 áprilisában a przemyśli Dúnkowiczki erődnél előkerült első világháborús magyar katona földi maradványainak tervezett újratemetése ügyében.

A HM HIM munkacsoportja a kiutazás során a Belarusz Köztársaságban meglátogatta a Breszti Erőd Múzeumot, ahol dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka előremutató tárgyalást folytatott az erőd-múzeum igazgatójával, Biszjuk Grigorij Grigorjeviccsel a két intézmény közötti szakmai együttműködés lehetőségeiről.

1599193892
Fotó: Zeller Zoltán őrmester