Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-szlovén CIMIC-alegységek felkészítése

Szöveg: Koncz Csaba |  2018. május 4. 10:46

Tábori körülmények közötti felkészítésen vettek részt magyar és szlovén CIMIC-szakemberek az egykori nagykanizsai Határőr Igazgatóság objektumában, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) szervezésében. A kétnemzeti CIMIC-alegységek a NATO Reagáló Erők (NATO Response Force – NRF) váltásához kapcsolódó missziós szakfeladatok végrehajtását gyakorolták április 23-24-én.

1599186432
A 2018-ban végrehajtandó NRF-feladatok részeként felajánlott CIMIC Támogató Elem kétnapos felkészítését és kiképzését tartották meg április végén a volt Határőr Igazgatóság nagykanizsai bázisán. A málházási és híradórendszer gyakorlás során a magyar és szlovén haderő szakemberei tíz-tíz fővel vettek részt. Guba István alezredes, az MH CKELMK központparancsnok-helyettese értékelésében megállapította: a két nap alatt a két csoport közös munkával, a legoptimálisabb térkihasználással a rendszer működőképességének ellenőrzését is tesztelte.

1599186433
A gyakorlás célja volt, hogy az NRF2018 Very High Readiness Joint Task Force CIMIC Support Unit Hungary-Slovenia (NRF2018 VJTF CSU HUN-SVN) állománya rutinszerűen végrehajtsa a kijelölt anyagok málházását, majd oly módon alakítsa ki a tábori körülmények közötti munkaterületet, hogy az minél rövidebb idő alatt alkalmassá váljon a hatékony munkavégzésre. A gyakorlás részét képezte az úgynevezett „CIMIC-ház" felállítása is. Ezt követően a terület működtetéséhez szükséges dokumentumok, valamint a támogató elem okmányrendszerének kidolgozása, a feladatok pontosítása következett.

1599186433
A magyar katonák a világ számos pontján hajtanak végre összekötői feladatokat helyi vezetőkkel, szervezetek képviselőivel és a lakosság különféle rétegeivel. A CIMIC-alegység fő funkcióit a civil-katonai kapcsolattartás, valamint a civil környezet támogatása jelenti, éppúgy, mint a haderő támogatása. A végrehajtó állománynak mindemellett kiemelt figyelmet kell fordítani a híradó eszközök kezelésére, működtetésének ismeretére és műveleti területen történő használatára.

1599186433
Fotó: a szerző felvételei