Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar tanulmányúton a NATO Védelmi Akadémia hallgatói

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. december 12. 16:00

Magyarországi tanulmányúton vettek részt a NATO Defense College 129. Felsővezetői tanfolyamának hallgatói. A kurzus az észak-atlanti szövetség legmagasabb szintű katonai képzése.

1596024611

A NATO Védelmi Akadémia (NATO Defense College – NDC) alapításának gondolata Dwight D. Eisenhowertől, a szövetséges haderők első parancsnokától, a későbbi amerikai elnöktől származik, aki nagyon korán felismerte egy új, egyedülálló oktatási küldetéssel rendelkező nemzetközi intézmény szükségességét. Az NDC első tanfolyama 1951. november 19-én indult Párizsban. A NATO Védelmi Akadémia mára a NATO stratégiai szintű képzőintézményévé fejlődött, célja a kiválasztott tisztek és tisztviselők felkészítése a nemzetközi beosztások betöltésére, illetve fontos tudományos szereppel is rendelkezik.

1596024611

A Magyar Honvédség 1996 óta küld hallgatókat az NDC tanfolyamaira. 2016-ig összesen hatvannégy magyar főtiszt végezte el a felsővezetői tanfolyamot.
A múlt héten tartott magyarországi tanulmányút egyik kiemelt állomása egy konferencia volt december 9-én, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, ahol – mások mellett – dr. Orosz Zoltán altábornagy is előadást tartott a hallgatóknak. „A NATO Védelmi Akadémia képzései mindig arra adnak lehetőséget, hogy a hallgatók szélesebb értelemben, stratégiai szinten tájékozódhassanak, felismerhessenek mélyebb összefüggéseket, illetve információt kapjanak arról, miként gondolkodnak a NATO-szövetségesek és a partnerországok képviselői" – mondta a honvedelem.hu-nak a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes. „Fontos, hogy tábornokaink széleskörű ismeretekkel, látókörrel rendelkezzenek, és ezúton is segítsék a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Honvéd Vezérkar felsővezetésének tájékozódását" – tette hozzá.

1596024611

Dr. Pogácsás Imre dandártábornok, a tanfolyam jelenlegi magyar hallgatója, egyben a kurzus hallgatói elnöke érdeklődésünkre úgy fogalmazott: rendkívül hasznos és magas szintű a képzés. „Különösen fontos, hogy a képzés gyakorlati részei során gyakran egyezségre kell jutnunk, meg kell állapodnia egymással a tizenhat NATO-tagország és a tizennégy partnerország képviselőinek. Ez nagyon jó alapokat nyújt ahhoz, hogy fejlődjön, akinek nincs tapasztalata ezen a területen, de később olyan beosztásba kerül, ahol más országok képviselőivel kell konszenzusra jutni" – emelte ki.

1596024611

Mint mondta, a tanfolyam előadói a különböző országokból érkezett vezető katonák, köztisztviselők, a témák pedig a globális biztonsági rendszer kérdéseitől kezdve a NATO és az Európai Unió kapcsolataiig mindent felölelnek. Az előadások minden esetben interaktív jellegűek, és a Chatham House szabálynak köszönhetően mindenki elmondhatja a véleményét – ez szükségszerűen szorosabb, kötetlenebb légkört eredményez, és adott esetben akár kényes témákról is szabadon lehet eszmét cserélni egymás között.

1596024612

František Mičánek nyugállományú dandártábornok, az NDC dékánja a honvedelem.hu kérdésére méltatta Magyarország elkötelezettségét a tanfolyamokat illetően, és mint fogalmazott, a magyar hallgatók mindig felkészülten, odaadóan teljesítenek a kurzusok során. Mint mondta, a jelenlegi világpolitikai helyzetben kiemelten fontos, hogy a nemzetközi tanfolyamon a hallgatók megismerik egymás és a delegáló országok nézőpontjait, a személyes kapcsolatok pedig a későbbiekben számítanak nagyon sokat az egyeztetések és a szövetségi rendszerben végzett munka során.

A magyarországi tanulmányút során a felsővezetői tanfolyam hallgatói találkoztak az NDC magyar öregdiákjaival is.

1596024612

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária és Tóth László