Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországnak fontos a Connected Forces Initiative

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2013. december 4. 9:00

Magyarországnak fontos a tavaly megfogalmazott NATO-iránymutatás az úgynevezett Connected Forces Initiative (CFI), hiszen éppen azt a célt szolgálja, hogy a műveletekben felhalmozott tapasztalat ne vesszen el – mondta Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára december 3-án a Külügyminisztériumban tartott szemináriumon.

1595963767

A helyettes államtitkár szerint Magyarországnak fontos, hogy ne vesszenek el a felhalmozott tapasztalatok



Siklósi Péter a George C. Marshall Center szemináriumán rámutatott, hogy hamarosan véget ér Afganisztánban a NATO legnagyobb és legösszetettebb művelete. Az évek alatt felhalmozott tapasztalatokat, amelyek egy jó része az együttműködésből fakad és éppen azt szolgálja, nem kívánják elveszíteni, ezért találták ki a Connected Forces Initiative-et. A kezdeményezés már a 2012-es chichago-i NATO-csúcstalálkozón felmerült, az elemei pedig a közös kiképzés, a technológiai fejlesztések, valamint a gyakorlatok.

„Magyarország támogatja a kezdeményezést, hiszen ez egy teljesen logikus lépés, vagyis nem akarjuk elveszíteni az interoperabilitásunkat, amit nagy anyagi és véráldozat árán szereztünk meg" – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Siklósi Péter szerint a NATO hasonló kezdeményezései között politikailag ez az egyik leglátványosabb, hiszen nagy közös gyakorlatokról is szó van. Magyarországnak egyébként komoly szerep jut ebben például a különböző kiképzés és továbbképzés területén, valamint az egészségügyi kiválósági központ révén – tette hozzá.

1595963767

A Honvédelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium és a George C. Marshall Center közösen szervezte a szemináriumot

A helyettes államtitkár aláhúzta: a honvédelmi tárca hamarosan lecseréli az elavult fegyverrendszerét, amiben számít szövetségesei segítségére is.

Siklósi Péter hangsúlyozta: „készen kell állnunk a jövő kihívásaira és fel kell készülni a különféle lehetőségekre is. A CFI ebben például jó szolgálatot tehet, ahogy a NATO-országok együttműködésének is.

A szemináriumon elhangzott még egyebek mellett az is, hogy a CFI javíthatja a műveleti hatékonyságot is, hiszen azokat a tapasztalatokat és képességeket összegzi, amelyek a sikeres együttműködéshez szükségesek.

1595963768
A konferencián elhangzott: a CFI javíthatja a műveleti hatékonyságot is


Fotó: Tóth László