Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Máig érvényes tanulságokkal szolgál a „Népek Csatája”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. október 9. 9:48

A kétszáz évvel ezelőtti „Népek Csatája” nem kizárólag a történészek számára szolgál fontos tanulságokkal, hiszen a Lipcse alatt történtekből máig érvényes igazságok vonhatók le a nemzetközi összefogás tekintetében – e mottó jegyében rendeztek október 8-án egész napos konferenciát a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a napóleoni háborúk döntő ütközetéről.

1595961085

Egész napos, nemzetközi tudományos konferenciát rendezett október 8-án a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) a lipcsei „Népek Csatája" 200. évfordulójának tiszteletére. A megnyitón dr. Kovács Vilmos ezredes, parancsnok tolmácsolta a résztvevőknek Vargha Tamás üdvözletét, és felolvasta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának köszöntőlevelét is. Ebben Vargha Tamás kiemelte: a lipcsei csata nem kizárólag a történészek számára érdekes, hiszen a kétszáz évvel ezelőtt történtekből számos tanulság vonható le a nemzetközi összefogás és az európai integráció összefüggései tekintetében is. Mint írta, a napóleoni háborúk és a lipcsei csata krónikája amellett, hogy egy új korszak új hadviselését vetítette előre, az összefogás, az áldozatvállalás és az egyéni érdekeken való felemelkedés története is egyben. Mindez egyébként a napóleoni háborúkat később lezáró békéket is jellemezte, hiszen a győzteseket nem a bosszú, hanem a józan önmérséklet és a hosszú távra szóló gondolkodás vezette – egy évszázaddal később ennek éppen az ellenkezője történt az első világháborút lezáró Párizs környéki békék esetében.

1595961085

Az államtitkár levelében kiemelte: Lipcse emellett – sajnos kevéssé ismert módon – a mi sikerünk is volt, hiszen a korszak osztrák császári hadseregében a tizenkét huszárezred és a sorgyalogezredek révén legalább százezer magyar katona szolgált, a csatában pedig minimum húszezres magyar kontingens vett részt. E konferencia az ő katonai kötelességteljesítésüknek is emléket állít – írta Vargha Tamás, aki név szerint is megemlítette a korszak hősei között gróf Gyulay Ignácot, illetve felelevenítette azt a kevésbé ismert tényt is, hogy gróf Széchenyi István Lipcsénél parancsőrtisztként szolgált Schwarzenberg herceg mellett. Az államtitkár tartalmas és eredményes tanácskozást kívánt a konferencia résztvevőinek.

Kovács Vilmos ezredes megnyitójában hangsúlyozta a konferencia nemzetközi jellegét, hiszen a hazai szaktekintélyek mellett Franciaországból és Németországból is érkeztek előadók a rendezvényre.

1595961085

A lipcsei csatában 1813. október 16-19. között Napóleon csaknem 200 ezer fős hadserege ütközött meg a vele szemben felálló mintegy 340 ezres osztrák-orosz-porosz-svéd haderővel. A császár az ütközetben megsemmisítő vereséget szenvedett, amelynek hatására nyilvánvalóvá vált, hogy uralmának vége.

Fotók: Szikits Péter