Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Május elseje – száz éve…

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. május 4. 17:17

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A gyárkéményekből gomolyog a füst, a gépkerekek kattognak, a munkások keze szerszámokat forgat, mint szürke hétköznapokon. Nincs pihenő május elsején még itthon sem, mert testvéreink és fiaink sem pihenhetnek a harctéren. Most ezen a május elsején, így a fest a munkásság nagy szolidaritása" – írja a Pesti Hírlap. „Munkaszünettel, tüntetéssel ünnepelni nem jut most eszébe a világ proletárjainak, ahogyan magukat keserűen nevezni szerették. Most úgy se tudhatja senki közülünk, ki a gazdag, ki a koldus, ki az erős, ki a gyenge, ki a kizsákmányoló, ki a kizsákmányolt. Tétek vagyunk most mindnyájan egy nagy világkaszinó játékasztalán és nem tudjuk, merre söpör bennünket a szerencse. És a lélegzetfojtó nagy feszültségben senkinek sincs bátorsága külön figyelmet követelni a maga igaz vagy vélt fájdalmainak. Izmaink végső megfeszítésével figyelünk, dolgozunk és harcolunk valamennyien ugyanazon célért."

1595993116

„A háború tízedik hónapjában, megkérdezzük magunkat: volt – e a lefolyt hónapok alatt bármikor is több okunk a hitre, bizalomra és megelégedésre, mint mostan? Most állítottuk meg az oroszok behemót arányú kárpáti – offenzíváját és olyan mérkőzés után, melyekről az ellenfelek ítélete is úgy hangzott, hogy a világ még nem látott nagyobb és véresebb csatát, a kimeríthetetlen erőforrásokra támaszkodó orosz hadsereg az, amely megőrlődött és vonagló harci gesztusokkal csak egy kis pihenőt próbál magának biztosítani. Ellenben a mi katonáink a rettenetes harcok után meg nem csappant tűzzel és energiával tudnak a siker kiaknázásán dolgozni. Ugyanakkor pedig német szövetségesünk, akit nagyhangú tavaszi offenzívák harsogásával és a kiéheztetés cinikus tervével próbáltak megfélemlíteni, a háború első heteinek fiatalos temperamentumával megint csak a legnagyobb meglepetéseket tudja produkálni" – írta biztató értékelésében a Pesti Hírlap.

„Az elmúlt két nap harcai a monarchia csapatainak sikereivel jártak. Orosz – Lengyelországban egyes szakaszokon kiverték az oroszokat elől levő állásaikból és ez alkalommal helyenként egészen az ellenséges főállás akadályvonaláig jutottak. Az Orava és az Opor völgy között szombaton visszaverték az oroszok támadásait és ötszáz emberüket elfogták és az Otry magaslattól keletre eső orosztámpontot foglaltak el. Ez alkalommal is több száz oroszt fogtak el és géppuskákat zsákmányoltak. A németek csodálatosan meglepő előrenyomulása Oroszországban, úgy látszik, legnagyobb zavarba hozat az oroszokat, akik Mitau irányában menekülnek. Az oroszok üldözése közben elérték a Mitau délnyugatra eső vidékét" – számolt be a frontról a Népszava tudósítója.

1595993116


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)
Címkéklapszemle