Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már csaknem százan csatlakoztak a Wignerből

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2016. június 12. 20:05

Tizenkilenc wigneres diák írta alá ünnepélyes keretek között önkéntes műveleti tartalékos szerződését az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) egri irodájában június 9-én, csütörtökön.

1596015055

Az MH HKNYP 2014. január 31-én kötött együttműködési megállapodást a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégiummal, melynek célja, hogy minél több fiatalhoz eljusson a honvédelem ügye, megismerhesse a katonai szolgálati lehetőségeket és csatlakozzon a Magyar Honvédség Önkéntes Tartalékos Rendszeréhez.

Bár a Wigner pedagógusai és diákjai már hosszú ideje elkötelezettek a honvédelem ügye iránt, a megállapodás aláírása óta felgyorsultak az események és a wigneres diákok körében szinte futótűzként terjedt a katonai szolgálati lehetőség, így már csaknem száz diák jelentkezett önkéntes műveleti tartalékosnak.

1596015055

A csütörtöki rendezvényen Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnoka úgy fogalmazott, hogy az önkéntes tartalékos rendszer feltöltésének megkezdése óta, ma már több ezer tartalékosa van az országnak.
„Ma már a Magyar Honvédség szinte minden lényeges feladatában részt vesznek az önkéntes tartalékosok, úgymint haditechnikai eszközök javítása, felújítása, doktrínák fordítása, gyakorlatok előkészítése, törzsmunka, toborzás és többek között nyugállományú katonákról történő gondoskodási feladatok, de több mint 1400-an vettek részt a 2013-as dunai árvízi védekezésben is"- mondta.

Kiemelte: naponta átlagosan kétszáz önkéntes tartalékos teljesít tényleges szolgálatot a Magyar Honvédségben. Elmondta, hogy az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat lehet az „ugródeszka" a szerződéses katonai szolgálathoz.

1596015055

A szerződésüket aláírók közötti egyetlen hölgy, Séllyei Diána kérdésünkre elmondta: a szakterületek közül a hadisírgondozás érdekli. Diánánál a terepruha iránti vonzalom akkor kezdődött, amikor levéltárban kutatni kezdett a hadtörténelem és a hadisírok után.

A most szerződésüket aláíró önkéntes műveleti tartalékosok részt vesznek az idei év július 18-án kezdődő 25 napos tartalékos alapkiképzésen.

1596015055

Fotó: a szerző felvételei