Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második lehetőség

Szöveg: Snoj Péter |  2012. október 1. 21:35

Egy héttel ezelőtt, szeptember 24-én 1379 önkéntes műveleti tartalékos vonult be az ország három laktanyájába alapkiképzésre – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor vezérezredes Budapesten.

A Honvéd Vezérkar főnök a Budapesten alapkiképzésen részt vevő önkéntes műveleti tartalékosokat látogatta meg a Petőfi Sándor laktanyában október elsején.

1595942423

Benkő Tibor vezérezredes sajtótájékoztatót tartott, amelyen felidézte az önkéntes tartalékos rendszer kialakításának fő mozzanatait. Elmondta: még 2010 őszén született döntés a tartalékos szolgálat újjáélesztéséről, a tartalékosok létszámának megnöveléséről. A következő év januárjában megkezdődött az önkéntes védelmi tartalékosok kiképzése. Idén január óta már az önkéntes műveleti tartalékos rendszer feltöltése folyik: ennek jegyében 2012. szeptember 24-én, egyetlen napon 1379 fő vonult be. Október elsején további 35 fő csatlakozott a tartalékosokhoz, illetve szintén harmincöten zárkóznak fel társaikhoz a következő héten. Ők már résztvevői lesznek az Alapos Bázis 2012 és a Feltöltés 2012 elnevezésű, nagyszabású tartalékos-gyakorlatoknak.

Újságírói kérdésre válaszolva a Honvéd Vezérkar főnök hangsúlyozta, hogy az önkéntes műveleti tartalékos állományt elsősorban főtisztek és altisztek alkotják. Főleg azok élnek a lehetőséggel és térnek vissza a kötelékbe, akik a korábbi átszervezések során kiszorultak a honvédségből.

A sajtótájékoztató után Benkő Tibor vezérezredes belső fórumot tartott az önkéntes tartalékosok részére, ahol a tájékoztatást követően az állomány kérdéseire is válaszolt.

1595942423


Fotó: Galovtsik Gábor